Google Analytics 4 (GA4) - novosti v google analitiki

Google Analytics 4 (GA4) je nova različica orodja Google Analytics, ki ima nekaj pomembnih razlik v primerjavi z Google Analytics Universal (UA). Nekaj najpomembnejših novosti GA4 v primerjavi z UA vključuje:

Novi model sledenja dogodkom: GA4 uporablja novi model sledenja dogodkom, ki temelji na dogodkih, ki jih je mogoče prilagoditi glede na potrebe uporabnika. To pomeni, da GA4 uporablja naprednejšo metodologijo sledenja dogodkov, kar omogoča natančnejšo analizo uporabniškega vedenja.

 Omejeno sledenje podatkov o uporabniku: Zaradi novih predpisov o zasebnosti, kot je GDPR, ima GA4 omejeno sledenje podatkov o uporabniku v primerjavi z UA. GA4 privzeto ne sledi osebnim podatkom, kot so IP naslovi, kar lahko vpliva na natančnost podatkov, ki jih zbirate.

 Novi način poročanja: GA4 vključuje novo metodo poročanja, ki temelji na analizi uporabniškega vedenja v realnem času. To omogoča lažje razumevanje, kako se uporabniki vedejo na vaši spletni strani, in omogoča hitrejšo optimizacijo spletne strani.

 Integracija z drugimi Google orodji: GA4 se bolje integrira z drugimi Google orodji, kot so Google Ads in Google Optimize, kar omogoča lažje povezovanje podatkov med različnimi platformami.

Večja prilagodljivost: GA4 ponuja več prilagodljivosti pri nastavitvi meritev in prilagoditev sledenja glede na posamezne potrebe uporabnika.

Ja treba bo preklopiti iz Universal analitike v GA4 sredi leta 2022.



Google analitika 4

Google Analytics 4 (GA4) je nova različica orodja Google Analytics



Google Analytics 4 (GA4) privzeto ne prikazuje IP naslova obiskovalca na spletni strani. To je posledica novih predpisov o zasebnosti, ki zahtevajo, da se osebni podatki obiskovalcev spletne strani varujejo.

Vendar pa lahko upravitelji spletnih strani omogočijo zbiranje IP naslovov v GA4. Če želite omogočiti zbiranje IP naslovov v GA4, morate v svojih nastavitvah računa za Google Analytics 4 izbrati "Sprejmi" v možnosti "Ohrani IP naslov" (angl. "Accept" under "IP Address anonymization"). S tem se bo privzeti način anonimizacije IP naslovov izklopil in bodo IP naslovi obiskovalcev zabeleženi v GA4.

Vendar pa morate pri zbiranju IP naslovov upoštevati predpise o zasebnosti in zakone, ki veljajo na vašem območju. Poleg tega morate vključiti obvestilo o zbiranju IP naslovov in uporabi piškotkov na vaši spletni strani, da bodo obiskovalci seznanjeni z uporabo njihovih osebnih podatkov.


Implementacija Google Analytics 4 (GA4) na novo običajno zahteva več korakov


Implementacija Google Analytics 4 (GA4) na novo običajno zahteva več korakov. Tu je nekaj splošnih korakov, ki jih morate upoštevati pri prehodu iz Google Analytics Universal (UA) na GA4:

Ustvarjanje novega računa GA4: Za uporabo GA4 boste morali ustvariti nov račun v GA4. To lahko storite tako, da sledite navodilom za ustvarjanje računa v GA4.

Namestitev GA4 na spletno stran: Potrebno je namestiti GA4 sledilno kodo na vašo spletno stran. Ta sledilna koda je drugačna od tiste, ki ste jo uporabljali v UA, zato boste morali spremeniti kodo na svoji spletni strani.

Konfiguracija dogodkov in prilagoditev: V GA4 so dogodki osrednji element, zato boste morali določiti dogodke, ki jih želite spremljati, in jih prilagoditi glede na vaše potrebe. GA4 omogoča tudi večjo prilagodljivost pri merjenju in prilagajanju sledenja glede na vaše specifične zahteve.

Prilagoditev meril in dimenzij: Merila in dimenzije, ki jih uporabljate v UA, se lahko razlikujejo od tistih, ki so na voljo v GA4. Zato boste morda morali prilagoditi merila in dimenzije, ki jih uporabljate v GA4, da boste lahko spremljali in analizirali podatke na enak način kot v UA.

 Izvoz in prenos podatkov: Če želite prenesti podatke iz UA v GA4, boste morali izvesti in prenesti podatke iz UA v GA4. Google Analytics ponuja orodja za prenos podatkov med različnimi računi in orodji, vendar morate biti previdni, da se izognete podvajanju podatkov.

Testiranje in preverjanje: Preden preidete na uporabo GA4, morate preveriti, ali je sledenje pravilno nameščeno in ali se podatki pravilno beležijo. To lahko storite z uporabo orodij, kot je Google Tag Assistant ali z uporabo načina za preizkusni pogled v GA4.


Potem pa se lahko lotite analiziranja, kakor kot se je to delalo v analitiki.


Sicer pa še več o Google Analitiki je opisano tudi na našem Blogu:

Analiziranje v Google Analytics in prepoznavanje CILJNE SKUPINE

Uporaba Google Analitke v praksi

Orodja za analiziranje spletnih strani ki niso Google Analitika

Razlogi zakaj se vam predlaga, da pričnete uporabljati Google analitiko?

Spletna stran in vključena Google Analitika veliko povesta o samem vedenju uporabnikov

Google Analitika 4 - naj bi bila vroča tema

UTM oznake - kaj je to - in kako jih uporabljati



Novejši Starejši