UTM oznake - kaj je to - in kako jih uporabljati

UTM oznake in načini uporabe...


Kako pravilno uporabljati UTM-oznake, hitro in enostavno se jih lahko naučite


Vsak si želi oglaševati na spletu, le zakaj temu nebi še slediti. UTM parametri oziroma UTM oznake omogočajo ravno to. Pri oglaševalski akciji na spletu, če ne boste uporabljali teh oznak, jih boste težje izledili oziroma tudi njen učinek.

Primer : Če vas zanima, ali je določen banner deloval ali ne? Le koda nebi to zanimalo, če že investira svoj denar v oglaševanje na spletu.

Na ta način lahko pri naslednji akciji, katero imate na spletu že takoj vidite, kakšen banner – spletni oglas vam prinese boljše klike na stran.


KAJ PA JE TO UTM?  

 

To je dejansko del URL povezave. Ja tistega dela v iskalni vrstici, ki se začne s http://............ »nato pa sledi še utm link«.
To je dobro pripeti na vse URL naslove, ki jih oglašujemo, saj je le ta namenjena sledenju le tem.

Primer: Investirali smo npr 100 eur v spletni banner – spletno oglaševanje. Zanima nas, koliko klikov smo iz tega dobili, koliko se je uporabnik zadrževalal na naši strani .... Tako takoj lahko primerjamo tudi s statistiko, ki nam jo pošlje spletno mesto, kjer smo spletni banner oglas oglaševali.


KAKO SE JIH NAREDI IN UPORABI?


UTM je lahko naredite sami brez kakšnega koli GURU marketing znanja, saj vam je na voljo orogje GOOGLE URL BUILDER. Vanj vnesete parametre, po katerih boste našli vašo kampanjo in spodaj vam bo zgeneriralo link.

Večinoma pri svojem delu uporabljam vedno najpogostejše:
VIR  oz. SOURCE  iz kje pride /  VRSTA OGLAŠEVANJA oz. MEDIUM / IME KAMPANJE – CAMPAIGN


PRIMERI V PRAKSI UTM:


utm_source=nagradne-igre.net

To je prvi parameter, ki je tudi obvezen. Označimo vir od kje je uporabnk prišel.

Kasneje v analitiki bomo lahko tudi videli kot vir prihodov na našo stran iz primera npr. Iz povezave na strani www.internet-strani.com, če smo tam dali svoj vpis in zahtevali UTM.


utm_medium=zakup

To je primer, ko bi se odločili za mesečni zakup oglasa, tako bi v oznako vrste oglaševanja na strani lahko vnesli kar to. Ta drugi parameter prav tako spada med obvezne parametre.


utm_campaign=promocija-strani

Ko smo lansirali nov produkt smo se odločili za promocijo strani – produkta, ki ima svojo pristajalno stran. V tem primeru bi v svoji analitiki videli tudi potem na kampanje, kje smo dobili npr. Za kampanjo promocijo stran največ klikov. Primer (v primeru prej bi spremenili del utmja utm_medium=lastna- promocija, ter bi potem videli po enem mesecu s filtriranjem kampanje promocija-strani od kje in kdo je prišel)


Rezultat na tem primeru UTM :

je narejen in skreiran, ki ga potem na strani www.nagradne-igre.net lahko dodajo kot povezavo, da vi dobite klike iz njihove strani na vašo nagradno igro. V tem primeru boste lahko v Google analitiki videli, koliko je bilo prikazov in analizirali kampanjo :

www.nagradne-igre.net?utm_source=nagradne-igre.net&utm_medium=zakup&utm_campaign=promocija-nase-nagradne-igre


Ostalo in kaj je dobro biti pozoren in upoštevti pri UTM-jih

Pri tem je dobro, da se pri oglaševanjih že vnaprej vedno razmišlja v tem, posebej, če se dogovorite za povezave na straneh partnerjev).

Ste večje podjetje, pa imate to urejeno, kjer ste pokrovitelj, oziroma imajo vaš produkt na strani potem tudi vašo povezavo. 

Dajte ustrezen UTM njim, da bodo iz te povezave linkali na vašo, tako boste imeli konec meseca ali leta tudi statistiko o tem. Res pa je, kakor v predhodnih izkušnjah marketinga vem, je nekaj tudi direktni branding. 
Ko nekdo vidi vas slogan Logotip, že takrat ima učinek nanj, ni rečeno da bo tudi kliknil. Predvsem v primerih, ko ste samo sponzor prireditve.

Ekola, tako sedaj pa potem lahko po zaključeni kampanji samo preverjate in spremljate kaj se dogaja z Google analitiko v ozadju vezano na te UTM-je v kolikor ste manjša firma in vas tudi to zanima, ter nimate posebnega analitika v podjetju. Mogoče kakšen nasvet najdete tudi na rubriki Google Analitika triki in analiziranje.


P.S. delite to povezavo, v kolikor vam je koristna na kakšnem kanalu ali pa jo omenite kot povezavo, da kje se da kaj naučiti :)

utm oznake v digitalnem marketingu
Novejši Starejši