Orodja za analiziranje spletnih strani ki niso Google Analitika

S temi orodji lahko naredimo analizo spletne strani in pogledamo tudi tehnično hitrost nalaganja spletne strani, ki je ena najbolj takih zadev, ki vplivajo bistveno večinoma na preformance in z njo potem povezane sorodne tematike.


hitrost in spletna stranMed prvimi je zagotovo orodje PageSpeed od Googla in sicer se imenjuje PageSpeed Insights:

Dostopen je brezplačno na naslovu :
https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/

Orodje odlično poroča o uspešnosti spletne strani, kako se  spletna stran "odziva" na računalnikih in na mobilnih napravah ni namenjen delu odziva in raziskovanju ali je stran mobile responsive ali ne kar bi lahko kakšen takoj pomislil ob etm izrazu npr če je stran narejena za mobilno napravo in desktop, predvsem kaže tudi uspešnost le te. Seveda pa s tem tudi lahko ugotovimo ali je mobilna verzija spletne strani dobro tehnično podprta in pravilno kodirana zadaj, kar se pa kdaj ko sami spreminjamo kode lahko tudi kasneje spremeni in je učinek obraten ter poslabša stanje kot je bilo.

To orodje Developers Google pa tudi vedno navede predloge za izboljšanje le te učinkovitosti, največkrat je to hitrost nalaganja v praksi, ki se lahko pokaže, da je kje zelo slaba.

Več podrobnosti o tehnikah analiziranja spletne strani se bomo še dotaknili v nekaterih od naših blogov in zapisov na to marketing digitalno tematiko vezano na spletne strani.

Več si pa lahko preberete tudi na strani, kjer imajo razloženo o tem google developer toolu, katero vam pride prav pri lansiranju strani.


Ena od meritev, ki jih spremljamo pri hitrosti spletne strani pa je Indeks hitrosti.

Za orodje za analiziranje spletnih strani se lahko uporabi tudi GT metrix, ki je tudi eden od bolj naprednih orodij na spletu za analizo vaše postavljene spletne strani, katero imate na svetovnem spletu.

Orodje boste našli na naloslovu:
https://gtmetrix.com/


To orodje lahko potem v izvoz naredi še PDF od analize strani in kjer se vidi prav posebno še za vsak segment, ki ga bi bilo potrebno na spletni strani izboljšati in popraviti.

Skener gre skozi našo stran in jo podrobno analizira, kakor nek pajek in potem dobimo izsledke o spletni strani, kot so:
  • PageSpeed Score, 
  • YSlow Score.
  • ....

    To so glavni kazalniki ki nam že na prvo oceno povedo ali stran dela dobro tehnično ali pa slabo, če so kazalniki v rdečem.

    Pomembna pri analizi strani pa je tudi hitrost nalaganja strani in velikost same strani, kateri sta lahko ena z drugo povezani.

    Orodje GTmetrix pa nam pokaže tudi Request, koliko je bilo Reques-ta na stran, kakšna je ta številka.

Če gremo globje v raziskovanje pa se potem lahko poglobimo kako se tudi html koda nalaga, kje je dejansko problem s hitrostjo.

Izvoz je pa mogoč kot regular Report ali pa kot Full Report, ki vključuje tudi posebna priporočila za izboljšavo strani.
Graf Waterfall pa lepo prikaže nalaganje na vaši strani v vašem dotičnem brskalniku, kjer izvajate test.

Napotki so pri GTMetrixu odlični, včasih povedo da lahko s kompresiranjem določenih kod in optimizacijo stilov ali pa html-ja reduciramo del, ki je omenjen v procentu, to pa je že prvi kazalnik zakaj se splača kdaj narediti tudi kakšne posege v kodo in na strani optimizirati stvari, kakor so HTML , CSS, slike , grafike....

V detaljnem pogledu se znajdejo stvari za katere mogoče sploh nismo pričakovali da kvarijo sliko strani, vplivajo pa potem na samo hitrost in tudi celoten potek strani.

V detail pa GTMetrix tudi v enem od naših blogov opišemo, funkcije, ki vam bodo prišle, če ste na področju spleta v razvoju aktivni oz. na spletnem oblikovanju in postavljanju strani še kako prav.Novejši Starejši