Kaj je Zlati rez pri fotografiji - fotografiranje

Zlati rez pri fotografiji kaj je sploh to?


Zlati rez v fotografiji je kompozicijsko pravilo, ki se uporablja za ustvarjanje privlačnih in uravnoteženih slik. 

Gre za tehniko, ki temelji na matematičnem razmerju med različnimi deli slike. To razmerje se običajno izrazi s številom 1,618 ali približno 0,618, in se imenuje tudi "phi" ali "Fibonaccijeva konstanta."

Glavna ideja zlatega reza je, da bi morali subjekte ali ključne elemente slike postaviti na tak način, da so razmerja med njimi sorazmerna z zlatim rezom. To pomeni, da bi morali slike deliti na določen način, tako da bi bile njihove komponente razporejene tako, da sledijo zlatemu rezu.

Zlati rez se pogosto uporablja za ustvarjanje uravnoteženih kompozicij in privlačnih slik. Fotografi ga lahko uporabljajo za določanje položaja subjekta, kompozicijo ozadja in drugih elementov slike. Kljub temu pa je pomembno razumeti, da je zlati rez le ena od številnih tehnik kompozicije v fotografiji, in ni nujno, da ga vedno uporabljate. Sposobnost kreativnega razmišljanja in eksperimentiranja je prav tako pomembna pri ustvarjanju edinstvenih in zanimivih fotografij.



Zlati rez 


Najprej je bilo omenjeno v starogrškem svetu, kjer so matematiki, kot je Euklid, raziskovali razmerja med števili in oblikami. Vendar pa se je koncept zlatega reza bolj izrazil skozi umetnost in arhitekturo kot matematiko.


V renesansi je pravilo zlatega reza postalo bolj izrazito, saj so umetniki, kot je Leonardo da Vinci, preučevali razmerja med elementi v svojih slikah in jih uporabljali za dosego harmoničnih kompozicij.


Izraz "zlati rez" se je pojavil v 19. stoletju, ko so matematiki in umetniki začeli podrobno raziskovati in opisovati to razmerje. Najbolj znana knjiga o tem konceptu je "De Divina Proportione" (O božanskem razmerju) Luca Paciolija, ki je izšla leta 1509 in vsebovala veliko informacij o zlatem rezu in njegovi uporabi v umetnosti in arhitekturi.


Kljub temu, da ni jasnega izuma ali avtorja tega koncepta, je zlati rez ostal pomemben element v svetu umetnosti in oblikovanja ter se uporablja še danes za ustvarjanje estetsko privlačnih kompozicij v različnih umetniških medijih, vključno s fotografijo.



Še nekaj načel s katerimi je lahko fotografija privlačna oz. izpade profesionalno in ki jih uporabljajo fotografi:


1. Sredinska kompozicija: Pri tem načelu je osrednji subjekt ali objekt postavljen natančno v sredino slike. To ustvarja simetričen in uravnotežen videz.


2.  Pravilo tretjin: Ta pristop vključuje delitev slike na devet enakih delov z mrežo 3x3 (kot šahovnica) in postavljanje ključnih elementov vzdolž teh linij ali točk, ki omogočajo bolj dinamično in zanimivo kompozicijo.


3.  Linije in diagonale: Uporaba linij in diagonale v sliki lahko usmerja pogled gledalca in ustvari občutek gibanja ali perspektive.


4. Ravnovesje: Prizadevajte si za ravnotežje v sliki tako, da enakomerno porazdelite vizualno težo različnih elementov. To lahko pomeni, da postavite manjši, a svetlejši objekt na eni strani slike, da uravnotežite večji, a temnejši objekt na drugi strani.


5.  Gledalčeva pot: Razmislite o tem, kako gledalec bo "potovati" po sliki. Poskrbite, da bo njihov pogled usmerjen proti ključnim subjektom ali elementom.


6.  Barvna kompozicija: Uporabite barve za ustvarjanje vzorcev in harmonije v sliki. Razmislite o barvnih kontrastih in barvnih kombinacijah.


7. Simetrija in asimetrija: Odločite se, ali želite ustvariti simetrično ali asimetrično kompozicijo, odvisno od tega, kakšen vtis želite ustvariti.


8. Osnovne oblike: Uporabite osnovne geometrijske oblike, kot so trikotniki, krogi in kvadrati, za ustvarjanje vzorcev in strukture v sliki.


9. Ozadje: Bodite pozorni na ozadje, da preprečite moteče elemente ali nered, ki bi lahko odvrnili pozornost od glavnega subjekta. Ni vsako ozadje dovolj dobro za vsako fotografijo.


10. Svetloba: Svetloba je ključnega pomena pri fotografiji. Razmislite o naravni in umetni svetlobi ter o tem, kako vpliva na vzdušje in kompozicijo slike.


Novejši Starejši