Lovorikovec - super zadeva za živo mejo

 Lovorikovec se dosti uporablja kot rastlina za živo mejo.

Prunus laurocerasus je mraz odporna in dobro prenaša različne vrste tal. Raste najbolje v dobro osvetljenih območjih, kjer ima dostop do dovolj sončne svetlobe, vendar zna prenašati tudi delno senco. Rastlina potrebuje redno zalivanje, vendar ne prenaša stoječe vode. Gnojenje s kompostom in organskimi gnojili bo pomagalo ohranjati svež in zdrav videz rastline.

Sorta, ki se pa najbolj uporablja za živo mejo se imenjuje Novita.

Lovorikovec Novita


Sorta Novita je znana po svojih velikih, okroglih in gladkih listih, ki so temno zelene barve. Rastlina cveti v aprilu in maju, pri čemer proizvaja številne beli ali rožnati cvetovi. Raste hitro in ima gosto krošnjo, zato je odlična izbira za okrasne namene in za ustvarjanje zasebnosti.

Lovorikovec, vključno s sorto Novita, potrebuje dobro osvetljeno območje z dostopom do sončne svetlobe, vendar zna prenašati tudi delno senco. Rastlina je mraz odporna in prenaša različne vrste tal, vendar potrebuje redno zalivanje, da ostane zdrava in sveža.Lovorikovec Novita
potrebuje srednje do bogato, dobro drenirano zemljo z nevtralnim pH. Zemlja ne sme biti preveč suha ali preveč mokra, saj lahko to povzroči težave z rastjo in zdravjem rastline. Lovorikovec Novita dobro prenaša različne vrste tal, vključno z ilovnatimi, peščenimi in apnenčastimi tlemi, vendar mu bo najbolj ustrezalo tisto, ki je bogato s hranili in dobro drenirano.

Da bi ohranili kakovost tal, je priporočljivo dodati kompost ali drug organicen material, da se izboljša struktura tal in prinese dodatne hranilne snovi. Če je zemlja preveč suha, je potrebno redno zalivati, vendar je pomembno, da se zemlja ne prelije, saj lahko to povzroči gnitje korenin.

V kolikor rastlina stoji v tleh, ki so preveč mokri, lahko to povzroči, da korenine gnijejo. V takšnem primeru je potrebno zemljo odcediti in dodati več peska ali šote, da se izboljša drenaža. S pravilnim vzdrževanjem tal lahko zagotovite, da bo Lovorikovec Novita zdrav in močan, z zadovoljivo hitrostjo rasti.


Kako ga pa razmnožujemo oziroma Lovorikovec še posadite naprej na vrtu?Lovorikovec (Laurus nobilis) lahko razmnožujemo na več načinov, vključno s potaknjenci, semenskim vzgojem in delitvijo rastlin.

Potaknjenci: To je ena izmed najenostavnejših metod za razmnoževanje lovorikovca. Potaknjenci se režejo spomladi ali poleti, preden začnejo brsteti, in se potem vzgajajo v vodo ali v substratu, da se korenine razvijejo. Ko se korenine ukoreninijo, se potaknjenci presadijo v tla.

Semena: Lovorikovec lahko tudi razmnožujemo s semensko metodo. Seme se posadi v primerne rastne pogoje, kot so vlažna, dobro drenirana zemlja, in se redno zaliva, da se ohrani vlažnost. Ko seme kalijo, se sadike presadijo v ločene posode in jih zalivajo, dokler ne dosežejo dovolj velike velikosti, da jih presadimo v zemljo.

Delitev rastlin: Ta metoda je primerna za starejše lovorikovce, ki imajo gosto koreninsko mrežo. Rastlina se previdno odkoplje iz zemlje in se razdeli na več manjših delov, vsak pa se potem presadi v novo zemljišče.

Vse te metode so učinkovite pri razmnoževanju lovorikovca, vendar je potrebno upoštevati, da so potaknjenci in semenska metoda počasnejša in zahtevnejša, medtem ko je delitev rastlin hitrejša in enostavnejša. Prav tako je pomembno, da se ohranijo ustrezni rastni pogoji, kot so dobro osvetljeno območje, primerna zemlja in redno zalivanje, da bi zagotovili uspešno rast in razmnoževanje lovorikovca.Novejši Starejši