Kurent in Kurentovanje

Kurent ali pa tudi KORANT je tradicionalni lik v slovenski folklori, ki izvira iz Prekmurja, vzhodne regije Slovenije. Kurentovanje, tradicionalna prireditev, ki se odvija med pustom, je osredotočeno okoli tega lika.

Kurent je običajno oblečen v jagnječo ali kozjo kožo in nosi masko, okrašeno z rogovjem, ki predstavlja simbol moči in plodnosti. Prav tako ima dolge lase, ki so lahko iz ovčje volne ali drugih materialov. Kurenti nosijo pasove, okrašene s trakovi, zvonci in drugimi okraski, ki ustvarjajo značilen zvok, ko se gibljejo.

Kurenti izvajajo posebne plesne korake in skakajo v zrak, kar predstavlja odganjanje zime in klicanje pomladi. Verjame se, da kurenti odganjajo zle duhove in privabljajo dobro srečo ter plodnost.

Kurentovanje ima korenine v slovanskih in germanskih običajih ter vplive sosednjih kultur. Danes je to pomemben del slovenske tradicije in ponos Prekmurja.


Kurent maska oz Korant


KURENT - (KORANT)


Oprema Kurenta, kot so maska, oblačila, zvonci in drugi okraski, lahko tehta do 20-30 kg. Teža opreme pa je odvisna od velikosti in oblike maske, količine in vrste okraskov ter materialov, uporabljenih za izdelavo.

Maska je lahko težka od 2 do 10 kg, odvisno od velikosti in materiala, iz katerega je izdelana. Zvonci so običajno težki od 1 do 2 kg, vendar lahko kurenti nosijo tudi več zvoncev, kar poveča težo. Oblačila in drugi okraski lahko dodajo še dodatno težo.

Kljub teži opreme, ki jo nosijo, kurenti izvajajo plesne korake, skakanje in druge gibovne dejavnosti, kar zahteva veliko fizične moči in vzdržljivosti. Kurenti so pogosto moški, ki se vnaprej pripravljajo s posebnimi vajami, da lahko nosijo svojo opremo in izvajajo svoje naloge med Kurentovanjem.


Teža, ki jo nosi maska zvonci


Včasih so uporabljali tudi zelo velike in težke zvonove, ki so bili pritrjeni na vrvi in vlečeni za Kurentom. Ti zvonovi so lahko tehtali tudi do 50 kg. Vendar se takšni zvonovi danes običajno ne uporabljajo več.

Čeprav so zvonci pomemben del Kurentove opreme in prispevajo k značilnemu zvoku, ki ga ustvarjajo Kurenti med svojimi plesnimi koraki, običajno niso najtežji del opreme. Masko, ki jo nosi Kurent, oblačila in drugi okraski lahko tehtajo skupaj več kot zvonci.

Novejši Starejši