E-ucilnica : Dezinflacija kaj pomeni

Pojem : Dezinflacija


Dezinflacija je pojem iz področja makroekonomije in pomeni upočasnitev rasti cen v gospodarstvu.

V nasprotju z deflacijo, kjer se ravni cen dejansko znižujejo, se pri dezinflaciji rast cen upočasni, vendar še vedno ostaja pozitivna.

Dezinflacija se lahko pojavi iz različnih razlogov, kot so na primer zmanjšanje povpraševanja v gospodarstvu, večja konkurenca na trgu, izboljšanje produktivnosti ali učinkovitosti proizvodnje, zmanjšanje stroškov surovin in drugega.

Dezinflacija lahko ima tako pozitivne kot negativne učinke na gospodarstvo in posameznike.

Na primer, zmanjšanje rasti cen lahko poveča kupno moč potrošnikov, spodbuja investicije in povečuje konkurenco na trgu. Vendar pa lahko dolgotrajna dezinflacija privede tudi do stagnacije gospodarstva, zmanjšanja zaposlenosti in povečanja dolgov, kar lahko ima negativne posledice za celotno družbo.



V zadnjih 50 letih se je pojavila dezinflacija v številnih državah in obdobjih. Nekatere pomembne primere so:

ZDA (1980-1990): V osemdesetih letih so se v ZDA soočali z visoko inflacijo, ki je bila posledica hitre rasti cen energije in surovin ter ekspanzivne denarne politike. V začetku devetdesetih let se je inflacija znižala zaradi zategovanja denarne politike in posledično upočasnitve gospodarske rasti.

Japonska (1990-2000): Japonska je v devetdesetih letih doživela deflacijsko obdobje, ki je trajalo več kot desetletje. Povečanje produktivnosti in konkurence ter padec povpraševanja so privedli do upočasnitve rasti cen.

Evropska unija (2010-2019): V obdobju po globalni finančni krizi se je v Evropski uniji pojavila dezinflacija, ki je bila posledica prevelikega števila neprodanih proizvodov, povečane konkurence in upočasnitve gospodarske rasti.

Kitajska (2012-2015): Kitajska se je v zadnjem desetletju soočila s padcem inflacije, ki je bil posledica upočasnitve gospodarske rasti in padca cen surovin na svetovnih trgih.

Dezinflacija je pogosto posledica sprememb v gospodarskih razmerah, politikah centralnih bank in drugih dejavnikov.


veliko pa je dezinflaciji tudi na : https://bs.wikipedia.org/wiki/Dezinflacija


Novejši Starejši