Kaj je sploh Scratch programsko okolje za otroke

Scratch je vizualni programski jezik, ki ga je razvil MIT Media Lab, namenjen otrokom in začetnikom, da se naučijo osnov programiranja skozi interaktivno in zabavno okolje. Uporablja se za izdelavo animacij, iger, interaktivnih zgodb in drugih interaktivnih projektov.

Scratch projekte lahko izvozite v nekatere formate, vključno z:

Scratch projektno datoteko (.sb3) - to je privzeti format za shranjevanje Scratch projektov, ki vključujejo vse elemente projekta.

Video datoteko (.mp4) - Scratch omogoča snemanje videoposnetkov projekta in jih shranjevanje v datoteko .mp4.

 Zvočno datoteko (.wav) - Scratch omogoča tudi snemanje in shranjevanje zvoka projekta v obliki .wav.
 

Eksport v skupnost Scratch na spletu - projekte lahko delite s skupnostjo Scratch na spletu, kjer drugi uporabniki lahko vidijo in igrajo vaše projekte.

Vendar pa Scratch ne omogoča neposrednega izvoza projektov v HTML5 obliki, ki bi delovali na spletnih straneh. Za to morate uporabiti druga orodja ali programske jezike, kot sta JavaScript ali HTML5 Canvas, da bi lahko pripravili igro, ki bi jo lahko objavili na spletu.



Scratch ne omogoča neposrednega izvoza projektov v obliki EXE datotek ali drugih programskih oblik, ki bi se lahko izvajale izven Scratch okolja. Vendar pa obstajajo nekatera orodja, kot so ScratchX in ScratchJr, ki omogočajo izvoz Scratch projektov v druge oblike, ki se lahko izvajajo na različnih platformah. Na primer, ScratchX je razširitev Scratch-a, ki omogoča izvoz projektov v obliki JavaScript kode, medtem ko ScratchJr omogoča izvoz v obliki aplikacij za iOS in Android naprave.

Poleg tega obstajajo tudi neodvisna orodja, ki lahko pomagajo pri izvozu Scratch projektov v obliki EXE datotek ali drugih programskih oblik. Med njimi so Scratch2Exe, Scratch Offline Editor in Scratch Link, ki omogočajo izvoz projektov v obliki izvršljivih datotek ali datotek, ki se lahko izvajajo v drugih programskih okoljih.

Vendar pa je treba opozoriti, da se morajo uporabniki zavedati, da izvoz projekta v obliki EXE datotek ali drugih programskih oblik pomeni, da morajo uporabniki imeti ustrezen operacijski sistem in arhitekturo, da bi lahko zagnali projekt. Prav tako je treba upoštevati, da se Scratch projekti običajno razvijajo za učenje in izobraževalne namene, zato morda niso primerni za večje ali bolj kompleksne projekte.

Kako se pa exporta projekte, če jih boste delali v Scratch-u pa je navodilo na tej strani:
https://wiingy.com/blog/how-to-export-scratch-project/



Novejši Starejši