Zamija - sobne rastline

 Zamioculcas zamiifolia ali Zamija, je rastlina iz družine Araceae. Je endemična v Afriki in raste v suhih in vlažnih okoljih. Je zelo prilagodljiva in enostavna za vzdrževanje rastlina, ki lahko raste v različnih okoljih, vključno z notranjimi prostori.

Zamije imajo kratke, gosto razvejane stebla, ki se končajo s kompaktnimi listi, ki so podobni strukturi koruze. Rastline imajo temno zelene, gladke liste, ki so na robovih malce ukrivljeni in so pokriti s tanko plastjo maščobe.

Zamije so priljubljene kot rastline za notranjo dekoracijo zaradi svoje enostavnosti vzdrževanja in sposobnosti, da preživijo v različnih svetlobnih razmerah.


Za zalivanje Zamije je potrebno upoštevati nekaj pomembnih dejavnikov:


    Vlažnost: Zamije potrebujejo zmerno vlažnost. Zalivajte jih, ko se zgornji sloj zemlje suši, vendar ne dovolite, da se korenine potopijo v vodo.

    Frekvenca zalivanja: Začnite z zalivanjem enkrat na teden in sledite vlažnosti zemlje. V suhih obdobjih bo morda potrebno zalivati pogosteje, medtem ko bo v vlažnih obdobjih morda potrebno zalivati manj pogosto.

    Zalivanje: Najboljši način za zalivanje Zamije je sistematizirano zalivanje, ki omogoča, da se voda enakomerno porazdeli po celotni rastlini.

    Osvetlitev: Zamije potrebujejo srednje do močno osvetlitev, vendar se lahko prilagodijo tudi manjši osvetlitvi.

    Temperatura: Optimalna temperatura za rast Zamije je med 15 in 30 stopinj Celzija.

    Zemlja: Rastlina potrebuje dobro drenažo, saj ji ni všeč, če korenine stojijo v vodi.

    Gnojenje: Rastline gnojimo redno, s pomočjo univerzalnega gnojila za rastline za notranjo uporabo.

    Prenašanje: Rastline prenašamo zelo previdno, saj so korenine zelo občutljive na poškodbe.



Zamije imajo mesnate liste, ker so prilagojene za rast v suhih in vlažnih okoljih. Mesnati listi jim omogočajo, da shranijo vlago, ki jo potrebujejo za preživetje v okoljih z omejenim vodnim virom.

Mesnati listi so tudi odličen mehanizem za preprečevanje izgube vode skozi stomate na površini listov. Mesnati listi imajo tudi večjo debelino, ki jim omogoča, da se izognemo pregrevanju in izgubi vlage med sušnim obdobjem.

Zamije so tudi rastline, ki so prilagodljive in se lahko prilagajajo različnim okoljem. Za rast v suhih okoljih, njihove mesnate listi pomagajo zadržati vlago, za rast v vlažnih okoljih pa se listi lahko prilagajajo tako da prepustijo presežno vlago.



Zamije se lahko razmnožuje na več načinov, vključno z:

    Potaknjenci: Enostavn način za razmnoževanje zamije je z uporabo potaknjencev. Za to potrebujemo zdravo in razvito steblo z listi in potaknjenec odrežemo z nožem. Potaknjenec potopimo v raztopino korenilnega stimulatorja in ga posadimo v zemljo.

    Delitev rastline: Drug način za razmnoževanje zamije je z delitvijo rastline. Rastlino izkopljemo iz lonca in jo razdelimo na več delov. Delove posadimo v ločene lončke in jih zalivamo redno.

    Semena: Zamioculcas zamiifolia se lahko razmnožuje tudi iz semen. Semena sejemo v zemljo in zalivamo redno.

Novejši Starejši