Katere vrste monster poznamo in kaj so značilnosti

 Ste ljubitelj monster, potem vas bo zanimalo tole ali pa že veste.

Poznamo več vrst monstere:

Monstera deliciosa - Verjetno najbolj znana sorta, ki jo prepoznamo po velikih, zarezanih listih z značilno luknjo v sredini. Potrebuje svetlo, vendar posredno osvetlitev in zmerno zalivanje. Ta je sigurno klasika in je najbolj razširjena in ste jo sigurno že videli, drugače si jo oglejte na našem blogu. Pod Blog kotičkom.

Monstera adansonii - Znan tudi kot "švicarski sir" ali "čipkasta monstera", ima majhne liste z luknjami, ki jih obdajajo drobni robovi. Potrebuje svetlo, vendar posredno osvetlitev in redno zalivanje.

Monstera obliqua
- Ta sorta ima majhne liste z luknjami, ki jih obdajajo drobni robovi, vendar so listi manj zarezani kot pri Monstera adansonii. Potrebuje svetlo, vendar posredno osvetlitev in redno zalivanje.

Monstera pinnatipartita
- Ta sorta ima zarezane liste, ki spominjajo na vrtnice. Potrebuje svetlo, vendar posredno osvetlitev in zmerno zalivanje.

Monstera karstenianum - Znan tudi kot "vinska trta" zaradi dolgih, visečih stebel, ta sorta ima majhne liste z luknjami, ki jih obdajajo drobni robovi. Potrebuje svetlo, vendar posredno osvetlitev in redno zalivanje.

Monstera deliciosa 'Albo Variegata' je vrsta monster rastline, ki je znana po svojih nenavadnih belih progah na zelenih listih. Te proge so posledica pomanjkanja klorofila in so naključno porazdeljene po listih, kar daje rastlini zelo edinstven videz. Monstera 'Albo Variegata' lahko doseže višino do 3-4 metrov, njena rast pa je zmerna in potrebuje podporo za vzpenjanje.

Kot večina monster rastlin, tudi ta sorta potrebuje svetlo, posredno svetlobo in zmerno do redno zalivanje. Vendar pa zaradi manjšega količine klorofila (Albo), lahko to rastlino postavi v nekoliko težavno okolje, saj potrebuje več svetlobe in prehrane kot običajne zelene monster rastline.



monstere slike


Novejši Starejši