Maili in dobre oblike mailov - strategije emailingov

Obstaja kar nekaj dobrih praks emailingov. To so email-ingi ki funkcionirajo. Prejemniki enovic ipd dobivajo vse več pošte, zato je vedno pravilno nagovarjanje iljne publike v email sporočilih, še bolj pomembno pa je, da teh mailov ni preveč.

Vse to pa se počne v digitalnem marketing svetu za povečanje ROI. Da so elektronska komunikacijska sporočila učinkovita in prinašajo rezultate in prodajo v spletni trgovini.

Dobrodošlice in razne podobne emailinge, katere prejemamo jih bi lahko delili na ta področja:


1. Dobrodošlica e-poštna sporočila

Sporočilo se lahko pošlje, ko se uporabnik prijavi na e-novičke ali newsletter. V praksi izgleda tako, da se uporabniku zahvalimo ker se nam je pridružil in bo spremljal naše novičke preko e-mailingov.

S tem se bo z uporabnikom tudi redno delao interakcijo in se mu bo ker ga tovrstna tematika zanima dajalo vsebine, ki so zanj relevantne. Zato je bistveno, da ko se je prijavil, se nam pridružil na novičke se ga tudi lepo pozravi in se mu zaželi dobrodošlico.

Približno je to tako, kakor prvi vtis. Ko se osebno nekdo pozdravi z nekom se tudi predstavi in pove, da je vesl ker je nekoga spoznal. Enako pa lahk funkcionira tudi pri emailingu.

"Thank you emailing" pa je lahko konec koncev tudi dobrodošlica in se uporabniku ponudi kakšen "priboljšek", darilce ipd. S takim dejanjem pa je potem zavedanje, da je naročnik še boljše in ima dodano vrednost.


2. Razlagalni emailingi

Kako se določeno stvar naredi. Če je stran orientirana na nasvete so lahko e-mailingi tudi razlagalni, kako se določeno stvar naredi in reši. Če je spletna stran prodajna pa se lahko, če se zna določiti pravo publiko tudi pripravi v npr. poletni sezoni kot primer, kako pravilno nastaviti kolo ali pa na kolesu verigo. Npr. spletna trgovina, ki ima v podnubi kolesa, lahko sestavi tak sklop emailingov.

Nasvet pa se vedno da obogatiti še s produktom iz ponudbe, ki mora biti res atraktiven in koristen pri nasvetu.

...

Pa si zadeve digitalnega marketinga oglejmo še bolj podrobno....


Tu pri emailingih sta pomembni dve zadevi:

1. Pošljemo kmalu sporočilo, ko se uporabnik prijavi na novice prvo tako sporočilo, da vidimo odziv uporabnika.

2. nekaj dni za tem (običajno 5-7 dneh) še sporočilo, kjer so predlogi izdelkov na tematiko razlage, ki je bila oz. iz kategorije produktov.


Zakaj je to pomembno in, da se naredi Welcome email kampanjo, je sigurno ta statistični podatek.
https://blog.hive.co/the-most-mind-blowing-email-stats-of-2018/


A) Dobrodošlice maili,
to so prvi maili, ki ga pošljemo uporabniku takoj po prijavi registraciji ima kar po neki analizi Open Rate 91% .

(vir:  https://blog.hive.co/the-most-mind-blowing-email-stats-of-2018/#) 


CTR pa je prav tako visok in dosega tudi 30%.

"Engagement" pa pri pogostem prepošiljanju emailingov bo zelo padel, to je pa dejstvo.


B) E-mailingi za zapuščene košarice ali pa vozičke

Veliko razlogov obstaja zakaj uporabniki ne dokončajo košarice in gredo na blagajno. Veliko košaric v spletni trgovini obstane zapuščene. Uporabniki naložijo izdelke v košarico in ne zaključijo nakupa.

Taki uporabniki bi potrebovali nasvet, kako dokončajo spletni nakup ali pa je UX (uporabniška izkušnja pri spletni trgovini slaba) in ne znajo zaključiti.
Tudi to je lahko razlog za vse večje in večje procente zapuščenih košaric.

Z emailingi pa se lahko take, ki zapustijo košarico ne da bi potem odšli na blagajno urediti na sledeč način.

Lahko se jim pošlje "mehko sporočilo" in sicer na tematiko, da izdelki še vedno čakajo pri nas v spletni trgovini. Noben sicer ne želi, da bi mu na silo poslali sporočilo in mu rekli da MORA zaključiti nakup. Tako, da je potreben ustrezen "mehek" wording - tekst in mogoče še kakšen element, ki uporabnika spomni na to da je njegova zapuščena košarica obtičala v prostoru.

Učinek je lahko zelo dober, če se tako možnost in če je možno pošiljati maile o zapuščeni košarici uvede. 


C) Poprodajni e-maili mailingi

Tehnika je, da tisti ki so že kupili in mogoče celo redno kupujejo v spletni trgovini jih pribavimo na stran, da zopet kaj kupijo .... to pa je z pravimi emailingi in pravo ponudbo za take kupce.

To je tako, kakor zvesta stranka, ki se vrača. Če je nekaj dobro kupila, drugič dobi zopet dobro ponudbo za nekaj drugega, potem bo "navezana stranka" na to spletno trgovino in se zna še vračati in vračati.

S tem pa seveda v spletni trgovini opraviti tudi nakup.


D) Vsebinski emailingi

Tovrstni imajo slabši open rate v praksah. Lahko se tudi piše o novostih, ki so. Pri vsebinskih emailingih se lahko tudi vsebina prepleta s promocijo. Vedno mora biti zastavljen pri vsebinskih emailingih Cilj, katerega želimo doseči in ta cilj je potrebno spremljati. Ker mogoče se pa izkaže, da uporabniki v poplavi emailingov ne potrebujejo več ali pa nimajo časa si prebirati tovrstnih vsebin v poplavi vseh informacij.

To bi lahko izhajalo iz sodobnega marketinga, da znamo zaznati kupce in njihove potrebe, to pa tudi glede same Google Analitike in ostalih analitičnih orodij. Če poznamo kupca potem tudi lahko delamo vsebine prilagojene njemu. Brez tega pa so lahko le zadetki v prazno.

Dobra formula je za vsebinski email marketnig tako je:


SEGMENTACIJA  & RELEVANTNA VSEBINA & PERSONALIZACIJA = ZADOVOLJEN PREJEMNIK E-MAILINGA (STRANKA KUPEC)


Delite ta blog, če se vam je zdela zadeva koristna :) 


email marketing




Novejši Starejši