Zlati potos (Epipremnum aureum) priljubljena sobna rastilna in vse o njej

Ime Epipremnum aureum izhaja iz grškega. "Epi" pomeni "okoli" ali "na površini", "premnon" pa pomeni "korenine". Zlata sorta "aureum" pa nakazuje na zlato barvo njenih listov.

Zlata viseča sobna rastlina, ki se imenuje tudi "zlat potok", se je prvotno pojavila na otokih v Tihomoorskem morju, zdaj pa se uporablja kot okrasna sobna rastlina po vsem svetu. Zlati potok se pogosto uporablja za ustvarjanje živih stropov in okrasnih visečih košaric.


ZLATI POTOS 


Potos aureum, pogosto imenovan tudi Zlati potos, je enoletna sobna rastlina, ki pripada družini nimfjevk. Raste v vlažnih območjih in ima mehka, lahka stebla z listi, ki so temno zelene barve in oblike srca. Cvetovi so običajno rumeni, včasih pa tudi oranžni, rožnati ali beli. Rastlina potrebuje svetlo, a ne neposredno sončno svetlobo in zmerno zalivanje. Če jo gojite v zadostnih pogojih, bo cvetela od poletja do jeseni. Potos aureum je priljubljena sobna rastlina, ki daje dekorativne dodatke domu in kancelariji.


Zlati Potos sobna rastlina




Zlati potos (Epipremnum aureum) potrebuje naslednjo nego:


Osvetlitev: Rastlina potrebuje svetlo, a ne neposredno sončno svetlobo.

Zalivanje: Zalivajte redno, vendar ne preveč, da se ohrani vlažna zemlja. Preveč vode lahko povzroči gnitje korenin.

Vlažnost: Zlati potos potrebuje visoko vlažnost, zato ga je treba redno škropiti s čisto vodo.

Gnojenje: V času cvetenja ga redno gnojite s tekočim gnojilom za cvetlične rastline.

Temperatura: Optimalna temperatura za Zlati potos je med 15 in 25°C.

Presaditev: Presadite ga vsako leto, da mu zagotovite svežo zemljo in dovolj prostora za rast.

Odstranjevanje cvetov: Odstranjujte odcvetele cvetove, da ohranite svež videz in spodbudite novo cvetenje.

Če upoštevate te nasvete za nego, bo Zlati potos zadovoljivo rastel in cvetel v vašem domu.


Zlati potos (Epipremnum aureum) se lahko razmnožuje na naslednje načine:

Potaknjenci: Odrežite potaknjence s stebel, ki imajo vsaj en list in jih posadite v vlažno zemljo. Po nekaj dneh bodo korenine in nova rastlina se bo razvijala.

Semena: Zlati potos se lahko razmnožuje s semeni, ki se posadijo v tla in se razvijejo v nove rastline.

Deljenje rastline: Ko se rastlina preveč razraste, jo lahko delite na več delov in vsak posadite v ločen lonec.

Razmnoževanje Zlatega potosa z potaknjenci ali deljenjem rastline je najhitrejši in najbolj učinkovit način za razmnoževanje te rastline. Če želite razmnoževati z semeni, je potrebno nekoliko več časa, a vam omogoča, da si pridelate nove sorte.

Postaja tako moderen med mlajšo populacijo kakor tudi retro roža Monstera.

Problemi ki se pojavljajo pa so s Zlatimo potosom sledeči:


Listi rumenijo in odpadajo zaradi preveč zalivanja ali pa mokre zemlje lahko se pa pojavijo tudi problemi s sušenjem konic listov zaradi suhega zraka.


Listi na Zlatem potosu se lahko pojavijo rumeni odtenki, če rastlina nima dovolj svetlobe, vode ali hranil. Lahko pa tudi, da je rastlina prizadeta zaradi bolezni ali škodljivcev.

Premalo svetlobe: Če rastlina nima dovolj svetlobe, lahko listi postanejo rumeni. Rastlina potrebuje svetlo, a ne neposredno sončno svetlobo.

Preveč ali premalo zalivanja: Če rastlina dobi preveč ali premalo vode, lahko listi postanejo rumeni. Zalivajte redno, vendar ne preveč, da se ohrani vlažna zemlja.

Pomanjkanje hranil: Če rastlina nima dovolj hranil, lahko listi postanejo rumeni. Redno jo gnojite s tekočim gnojilom za cvetlične rastline.

Bolezni: Rastlina lahko trpi zaradi različnih bolezni, kot so plesen, gniloba korenin ali različne glivične okužbe, kar lahko povzroči rumenenje listov.

Škodljivci: Škodljivci, kot so molji, uši, žuželke in pršice, lahko poškodujejo liste in jih naredijo rumene.

Če opazite rumenenje listov, je najbolje pregledati rastlino in ugotoviti vzrok, nato pa ukrepati v skladu z ugotovljenim problemom. To lahko vključuje preureditev rastline na bolj primeren prostor, spremembo načina zalivanja, uporabo gnojila ali zdravljenje za bolezni in škodljivce.

Najboljša zemlja in katero izbrati za Zlati potos?


Zlati potos potrebuje mešanico zemlje, ki je dobro drenažna, a hkrati vlažna. Idealna zemlja bi morala vsebovati kombinacijo listnatih in trsnih ostankov, šote in peska.

Vlažnost: Zlati potos potrebuje redno zalivanje, vendar ne preveč, da se ohrani vlažna zemlja. Rastlina ne mara suše, zato jo je potrebno zalivati, ko se zemlja suši.

Sestava zemlje: Rastlina potrebuje zemljo z visoko vsebnostjo organske snovi, kot so kompost ali šota, da zagotovi potrebnim hranilom.

pH: Zlati potos uspeva v zemlji s pH vrednostjo med 5,5 in 7,5, kar pomeni, da je zemlja nekoliko kisla.

Drenaža: Rastlina potrebuje dobro drenažo, da se izognemo gnitju korenin, zato lahko v loncu dodamo drenažne plasti, kot so šota ali gramoz, da zagotovimo, da bo presežna voda tekoča.

Če rastlina nima ustrezne zemlje, lahko pride do težav z rastjo. Če jo presadite v ustrezno zemljo, bo verjetno rastla bolje.






Novejši Starejši