Sivka (Lavandula angustifolia)

Sivka (Lavandula angustifolia), tudi znana kot lavanda, izvira iz Sredozemlja. Raste v toplih, suhih in sončnih podnebjih, zato se pogosto uporablja v območjih Sredozemlja in na Japonskem.

Sivka se uporablja za številne stvari, vključno z:

Parfumerija: Sivkino olje se uporablja v parfumeriji, saj ima prijeten vonj in je eno najpogostejših sestavin v dišavah.

Zdravstvo: Sivka se uporablja kot naravni antiseptik in antidepresiv. Njeno olje se uporablja za lajšanje glavobolov, stres, anksioznost in spalne težave.

Kmetijstvo: Sivka se pogosto uporablja za zaščito žit in drugih poljščin pred škodljivci, kot so žuželke in glodavci.

Domača uporaba: Sivka se pogosto uporablja v hiši kot naravni dezodorant, sredstvo proti klopom in kot naravno sredstvo za čiščenje.

Wellness: Sivka se uporablja v wellness industriji, saj ima sproščujoč učinek in pomaga pri sprostitvi. Sivkino olje se uporablja za masaže, kopeli in aromaterapijo.

Sivka se uporablja tudi kot okrasna rastlina v vrtovih, saj ima privlačne cvetove in dekorativne liste.Sušenje sivke je precej preprost postopek, ki lahko traja od nekaj dni do nekaj tednov, odvisno od vrste sivke, podnebja in tehnike sušenja. Tukaj je nekaj korakov za sušenje sivke:

Ko izberete sivko, ki je na vrhuncu cvetenja, jo obrežite z nožem ali škarjami za živež.

Odrežite veje sivke in jih zlepite v šopke, tako da držite skupaj zgornjo čast sivke.

Šopke sivke objemite z vrvjo ali elastičnim trakom in jih zavijte z belo krpo.

Šopke sivke zavijte v temno, suho mesto, kjer bo sivka sušila.

Sušenje sivke lahko traja od 3 do 10 dni, odvisno od vrste sivke in podnebja. Sivka bo suha, ko se bodo cvetovi in listi spremenili v rjavkasto barvo.

Ko je sivka suha, jo lahko razstavite iz šopka, da boste odstranili cvetove in liste. Cvetove in liste lahko shranite v steklene kozarce ali vrečke iz naravnega blaga, da jih boste lahko uporabili pozneje.

Sivka se lahko tudi suši s pomočjo sušilnika, vendar ta metoda vedno ni tako uspešna kot sušenje na zraku. Pri sušenju sivke na zraku se ohrani več vonja in barve, kar je še posebej pomembno, če jo uporabljate za kozmetične ali medicinske namene.


Obstaja več vrst sivke

Največ so pa zasajene in uporabljene slednje spodnje sorte sivk.

Lavandula angustifolia (navadna sivka): To je najpogostejša sorta sivke in se pogosto uporablja za kozmetične, medicinske in kulinarične namene.

Lavandula x intermedia (sivka gorska): Ta sorta sivke je mešanica med navadno sivko in sivko toskansko in se pogosto uporablja za kozmetične, medicinske in kulinarične namene.

Lavandula stoechas (sivka toskanska): Ta sorta sivke ima karakteristične cvetove z dolgimi "pokrovi" in se pogosto uporablja za dekorativne namene.

Lavandula latifolia (sivka širokolistna): Ta sorta sivke ima široke liste in velike, svetle modre cvetove in se pogosto uporablja za kozmetične, medicinske in kulinarične namene.

Lavandula dentata (sivka z zobato robovo):
Ta sorta sivke ima liste z zobato robovo in svetlo modre cvetove in se pogosto uporablja za kozmetične, medicinske in kulinarične namene.

Vsi ti tipi sivke so primerne za sajenje v vrtovih, vendar se lahko razlikujejo glede na zahteve za zemljo, vodnjak in svetlobo, zato se posvetujte s prodajalcem ali vrtnarjem, da izberete najboljšo sorto za svoj vrt.Razmnoževanje sivke


Deljenjem grmovja: Najbolj enostaven način za razmnoževanje sivke je deljenje grma. To storite tako, da odrežete mlade poganjke s koreninami in jih posadite v ločene lončke.

Seme: Sivko lahko tudi razmnožite iz semen. Semena lahko kupite v specializiranih trgovinah ali jih pridobite iz cvetov. Semena posadite v lahko, dobro drenirano zemljo in pokrijte s tanko plastjo zemlje.

Potaknjenci: Sivko lahko razmnožite tudi z potaknjenci. Potaknjenci odrežite iz mladega poganjka in jih posadite v zemljo.

Tkanje: Tudi tkanje je enostavna metoda za razmnoževanje sivke. Odrežite mlade poganjke in jih začnite tkati skozi luknje v stari grmičevju. Ko so korenine dovolj močne, jih odrežite in posadite v ločene lončke.

Pri vsakem načinu razmnoževanja sivke je pomembno, da ji zagotavljate dovolj svetlobe in vlage, da bo rastla močno in zdravo.


V kakšni zemlji je najbolje, da je sivka posajena in kje najbolj uspeva

Sivka potrebuje dobro drenirano, bogato in ohlapno zemljo. Rada ima neutralno do nekoliko kislo zemljo s pH vrednostjo med 6 in 7. Tla naj bodo dobro odtočna, saj ji prevelika vlaga lahko povzroči gnitje korenin.

Sivka je zelo trpežna in lahko raste v različnih tipih tal, vključno z apnenčevimi, glinenimi in peščenimi tlemi. Vendar, če želite, da sivka raste močno in zdravo, je priporočljivo, da jo vsako leto gnojite s kompostom ali komercialnim gnojem.

Pomembno je, da se izogibate sajenju sivke v tleh, ki so preveč vlažna ali preveč suha, saj lahko to vpliva na njeno rast in razvoj. Sivka tudi ne mara preveč sončnega prostora, zato jo posadite v polsenčno do senčno območje.

Novejši Starejši