Lipica in Lipicanci - obiskali smo Lipico : Blog ideja za nedeljski izlet

Vas Lipica se nahaja v Sloveniji, natančneje v občini Sežana, v območju obale in kraškega sveta. Leži v bližini slovensko-italijanske meje, na zahodni strani Istre, in se ponaša z naravnimi lepotami, kot so kraške jame, gozdovi in polja.

Lipica je znana po svoji Lipicanski akademiji in vzreji Lipicanskega konja, ene izmed najlepših konjskih pasem na svetu. Lipica je postala turistično znana destinacija zaradi svojih kulturnih znamenitosti, kot so konjeniška šola, muzej Lipice in konjsko gledališče, kjer potekajo predstave s Lipicanskimi konji.
 
Razdalja med Ljubljano in Lipico je približno 90 km. To je približno enourna vožnja po avtocesti do tja.

Obisk Lipice je odlična priložnost za spoznavanje slovenske kulturne in naravne dediščine, zato jo mnogi obiščejo kot izlet iz Ljubljane.

Splača se pa izkoristiti tudi kakšen odprti dan vrat Kobilarne Lipica, ker ponavadi takrat ni vstopnine. Se pa tudi takrat plača ponavadi parkirišče pred Kobilarno Lipica nazadnje je bilo (2 eur).


Lipicanci

To je kraljevska vrsta konj, ki je bila vrsta vrsta v preteklosti uporabljena za plemstvo in visoke družbene sloje.

Lipicanci so znani po svoji beli barvi, elegantni liniji in široki bokih. So tudi zelo inteligentni in se dobro odzivajo na treniranje, zato so priljubljeni med konjeniškimi športi, kot so jahanje, dressage in skakanje.

Lipicanci so zaščitena vrsta konj, zato so zelo redki in dragoceni. Njihovo zaščito spodbujajo organizacije, kot je Lipicanska akademija, ki skrbi za ohranjanje tega čudovitega konjskega plemena.


Ime pasme Lipicanca izvira iz vasi Lipica, ki se nahaja v Sloveniji. Lipica je znana po svoji Lipicanski akademiji, ki je bila ustanovljena leta 1580 in je bila eden izmed prvih konjeniških centrov v Evropi.

Lipicanska akademija je bila ustanovljena z namenom ustvarjanja in vzreje ene najbolj elegantnih in lepih konjskih pasem v Evropi. Lipicanci so bili vzrejeni za plemstvo in visoke družbene sloje in so bili zelo cenjeni za svojo belo barvo, elegantne linije in široke boke.

Lipicanci so še vedno ena izmed najbolj cenjenih konjskih pasem v svetu, in jih je mogoče videti na konjeniških prireditvah, kot so jahanje, dressage in skakanje.


Ste vedeli zakaj je konj bele barve?

Konj Lipicanec je bel barve, saj se barva konjev skozi stoletja selekcijsko izboljšuje, tako da je vzrejena pasma značilna za svojo belo barvo. To belo barvo konjev se ceni zaradi njene elegance in svežine, pa tudi zaradi dejstva, da bela barva konjev še posebej izstopa na svetlobi.

Lipicanec je postal simbol lipiškega konjeništva in turistične destinacije Lipica, kar poudarja njegovo pomen za slovensko kulturno dediščino. Konj Lipicanec je poleg svoje lepote in elegancije znan tudi po svojih sposobnostih v konjeništvu, kot so drža, gibčnost in elegance, zaradi česar je postal priljubljena pasma za razne konjske športe.

Mladički pa se rodijo črni.

Lipicanci - Lipica kobilarna



Novejši Starejši