Japonska avkuba 'Variegata' - oziroma Japonska avkuba

Aucuba japonica variegata je zimzelena grmovnica, ki pripada družini Garryaceae. 

 Je zelo odporna rastlina, ki uspeva v različnih vrstah tal in v različnih klimatskih pogojih. Listi so srebrno obarvani in imajo rjavo obrobo, kar ji daje privlačen vzorec. Cvetovi so majhni in neopazni, vendar se pojavijo spomladi, ko so listi še vedno srebrno obarvani. Rastlina lahko doseže višino do 2 metra in širino do 3 metre, kar jo naredi odlično izbiro za žive meje in kot samostojno rastlino. 

Aucuba japonica variegata je enostavna za vzdrževanje in redko doživi težave s škodljivci ali boleznimi, zato je primerna za tiste, ki niso izkušeni z vrtnarjenjem.


Zasledili boste tudi ime Aucuba japonica oziroma običajno imenovana tudi Pegasti lovor. Verjetno zaradi tega je ime pegasti lovor, ker je oblike in ima liste podobne kakor Lovor, le da so na njem pege. Sicer, če imate rastlino doma ali pa obe boste videli, da je bistvena razlika, malo pa je podobnosti. Pege v Japonski avkubi so očitne in tudi Lovor ima bolj mesnate in manjše liste, tako da je razlika kar očitna. Verjetno pa to rožo - rastlino prav zaradi tega imenjujo tudi tako.


Aucuba japonica variegata je zimzelena grmovnica, ki jo lahko najdemo v mnogih delih Slovenije. 

Je odporna na različne vrste tal in klimatske pogoje, zato lahko uspeva v številnih regijah. Vendar pa jo najpogosteje vidimo v urbanih območjih in v vrtovih, kjer se uporablja kot živa meja, dekorativna rastlina ali za ustvarjanje zasebnosti.

Tudi v zasebnih vrtovih lahko najdemo Aucuba japonica variegata, ki se uporablja kot soliterna rastlina ali za ustvarjanje živih mej. V krajih z mrzlo zimo in visoko vlago lahko rastlina zahteva nekoliko več nege, vendar pa se običajno dobro prilagaja in uspeva.

Zemlja za Japonsko avkubo


Aucuba japonica variegata potrebuje rahlo kislo do nevtralno zemljo z dobro drenažo. Rastlina ne mara stoječe vode, zato je pomembno, da se zagotovi dobra drenaža tal. 

Rastlina se dobro prilagaja tudi na zemlje z nizko stopnjo vlažnosti in jo lahko uspešno gojimo v vrtovih. Vendar pa je pomembno, da se upošteva, da rastlina ne mara preveč suše in da jo je treba redno zalivati, če ni dovolj dežja.

Aucuba japonica variegata dobro prenaša različne klime, zato jo lahko gojimo tako v hladnejših kot tudi v toplejših območjih. Rastlina ima visoko stopnjo odpornosti proti mrazu in lahko preživi v hladnejših klimatskih pogojih. 

Tudi v vrtovih se dobro prilagaja in jo lahko gojimo kot soliterno rastlino ali za ustvarjanje živih mej. Ob upoštevanju potreb po zemlji in vlagi bo Aucuba japonica variegata dobro uspela in postala lepa in dekorativna dodatek k vrtu.


Podtaknjenci Japonske avkube

Najbolj priljubljeno razmnoževanje doma in predvsem najenostavnejše je seveda razmnoževanje s podtaknjenci. Spodaj smo opisali ostale načine razmnoževanja, če bi radi še kakšno Japonsko avkubo iz prvotne rastline posadili. Seveda pa malce traja, da zraste.


Aucuba japonica variegata se lahko razmnožuje na več načinov, vključno s potaknjenci, semensko razmnoževanje in deljenjem grma.

Potaknjenci: Najenostavnejši način za razmnoževanje Aucuba japonica variegata je z uporabo potaknjencev. Potaknjence so poganjki, ki se oblikujejo na dnu grma in jih lahko odrežemo in posadimo v zemljo. Potaknjenci naj bodo vsaj 20 cm dolgi in jih posadimo v zemljo, ki jo sestavljajo šota, pesek in zemlja.

Semensko razmnoževanje: Aucuba japonica variegata lahko tudi razmnožujemo s semeni, ki jih lahko naberemo iz plodov. Semena posadimo v tla, ki so sestavljena iz šote, peska in zemlje, in jih pokrijemo s tanjšo plastjo zemlje.

Deljenje grma: Deljenje grma je učinkovit način za razmnoževanje Aucuba japonica variegata. Grm lahko razdelimo na več delov in jih posadimo v ločene lonce ali neposredno v tla. To je najbolj učinkovit način za razmnoževanje, če želimo ustvariti več enakih grmov.

V vsakem primeru je pomembno, da rastline ustrezno nego, kot je zalivanje in hranjenje, da bodo lahko uspešno rasle in se razvijale.




















Novejši Starejši