Solata Radič - vse o radiču

Radicchio (latinsko: Cichorium intybus var. foliosum) je zimzelena zelenjava iz družine koruznikov. Njegove liste imajo ostri okus in so običajno modro-vijolične barve z belimi žilami. Radicchio se uporablja v solatah, kot priloga k jedem, v juhah in kot posip za žar.

Radicchio izvira iz severne Italije, kjer je priljubljen za svoj specifičen okus in strukturo. Rastlina ima radi hladnejše temperature in raste v obdobjih, ko druge zelenjave ne morejo.

Solata iz radiča je lahko pripravljena tako, da se listi radiča narežejo na manjše koščke in potem dodajo v solato skupaj z drugimi sestavinami, kot so belo zelje, korenje, paradižnik in druge vrste zelenjave. Lahko se tudi marinirajo v solati za dodaten okus.Radicchio solata vsebuje številne hranilne snovi, vključno z vitaminom C, vitaminom K, folno kislino, kalijem in železom.

Obstaja več različnih sort radiča, med katerimi so najbolj priljubljene:


Radicchio di Treviso: ima dolge, tanke liste in je bolj okusen kot drugi tipi radiča.

Radicchio di Verona: ima okrogle, srednje velike liste in je mehkejši od druge sorte radiča.

Radicchio Tardivo di Chioggia: ima velike, okrogle liste in dolgo rastno sezono.

Puntarelle: ima široke, dolge liste in poseben okus, ki spominja na špinačo.

Vsi tipi radiča se lahko uporabljajo v solatah in drugih jedeh, vendar vsaka sorta prinaša svoj edinstven okus in teksturo.Za pripravo solate radič lahko uporabite naslednje korake:

Izberite svež radič: Izberite svež, mehak radič s svetlo vijoličnimi do temno vijoličnimi listi.

Očistite in narežite radič: Očistite radič in ga narežite na manjše koščke.

Marinirajte radič: V posodi zmešajte oljčno olje, limonin sok, sol, poper in omake po želji. Dodajte narezan radič in dobro premešajte, da se vsi listi obdajo s marinado. Pustite stajati 15-30 minut.

Dodajte dodatke: Dodajte druge sestavine, kot so korenje, paradižnik, belo zelje ali druge vrste zelenjave.

Postrezite: Pred serviranjem solato radič premešajte in dodajte dodatne sestavine, kot so sesekljane oreščke, sir ali jagode.

Lahko tudi dodate kruh iz pečenega kruha, da bi solato radič postala bolj polnovredna jed.
S tem lahko pripravite okusno, svežo solato radič, polno hranilnih snovi in specifičnega okusa.


Radicchio solata najbolje raste v hladnejšem podnebju, kot sta severna Italija in južna Avstrija. Rastlina potrebuje zemljo, ki ima dobro drenažo, bogato s humusom in dobro kislo do nekoliko kislo. Optimalna pH vrednost zemlje za radič je med 6 in 7.

Radič se najbolje goji v obdobju od jeseni do zgodnje pomladi

in ko so temperature nižje. Rastlina zahteva zmerno zalivanje in redno gnojenje z organskim gnojem ali kompleksnimi gnojili.

Radič se lahko izogne boleznim, kot so plesen in škodljivci, s rednim pregledovanjem listov in takojšnjo obdelavo, če opazite kakršnekoli znake bolezni.

Pri gojenju radiča solate je pomembno, da upoštevate njene zahteve glede sončne svetlobe, vlage in temperature, tako da lahko rastejo močne in zdrave liste, ki so primerne za uporabo v solatah.Novejši Starejši