Zakaj se stran ne prikazuje v Google-u

Strani se lahko ne prikazujejo v Googlu zaradi več razlogov. Eden od najpogostejših razlogov je, da spletna stran ni pravilno optimizirana za iskanje (SEO).

To lahko vključuje napake v kodi, neustrezne meta oznake, slabo strukturiran vsebinski in še več. Drugi razlogi vključujejo tehnične težave na strani, ki jih povzročajo napake v kodi, prekomerno uporabo JavaScripta, in prenizka hitrost nalaganja.

V nekaterih primerih lahko Google tudi blokira dostop do določene strani zaradi kršitve pravil o vsebini.

Le zakaj nekatere strani ni indexiral Google?

Če vaše podstrani niso indexirane v Google Search Console, lahko to pomeni, da obstaja težava z indeksacijo. Nekaj razlogov, zakaj podstrani ne morejo biti indexirane, so:

  1. Robots.txt datoteka: Če vaša robots.txt datoteka prepoveduje indeksacijo podstrani, bo Google to upošteval in jih ne bo indeksiral.
  2. Pomanjkanje povezav: Če podstrani nimajo povezav s strani, ki so že indeksirane, bo Google težko našel te podstrani in jih indeksiral.
  3. Napake v kodi: Napake v kodi lahko preprečijo, da bi Google lahko indeksiral podstrani.
  4. Slaba kvaliteta vsebine: Če vsebina na podstraneh ni kvalitetna in relevantna, bo Google verjetno težko indeksiral te podstrani.
  5. Podvojene vsebine: Če vaše podstrani vsebujejo enako vsebino kot druge strani na spletu, Google verjetno ne bo indeksiral vaših podstrani, saj se bo osredotočil na originalne vire.

ne indexira se strani

Priporočljivo je pregledati vašo robots.txt datoteko in poskrbeti, da podstrani nimajo prepovedi indeksacije, nato pa poskrbeti za dovolj kvalitetnih povezav na te podstrani. Pregledati kodo in popraviti napake, ki jih lahko najdete in poskrbeti za kvalitetno in relevantno vsebino na teh podstraneh.
Čas, ki ga morate počakati, da se vaše podstrani indeksirajo v Google-u, lahko varira. V nekaterih primerih se lahko podstrani indeksirajo v nekaj dneh, v drugih pa lahko traja več tednov.

Da bi pospešili proces indeksacije, lahko storite naslednje:


  •     Povežite svoje podstrani s že indeksiranimi stranmi na vaši spletni strani.
  •     Povečajte kvaliteto vsebine na podstraneh
  •     Sledite napotkom iz Google Search Console za izboljšanje indeksacije


Če ste že storili vse to in podstrani še vedno niso indeksirane, lahko pošljete zahtevek za ročno indeksacijo v Google Search Console.

Če pa ste opazili da je indeksacija vaših podstrani prekomerno dolga, ponovno preverite vašo robots.txt datoteko in poskrbeti da ni prepovedi indeksacije, nato pa poiščite tehnične napake na strani in jih odpravite.


robots.txt


je datoteka, ki se nahaja na korenu spletnega mesta in jo spletni roboti, kot je Googlebot, pregledujejo, da ugotovijo, katere deli spletnega mesta jim je dovoljeno indeksirati. Datoteka vsebuje navodila za spletne robote, katere strani ali map na spletnem mestu jim ni dovoljeno indeksirati.

Robots.txt datoteka vsebuje dve vrstici: User-agent in Disallow. User-agent navaja kateri spletni robot naj upošteva navodila. Disallow pa navaja katere strani ali mape na spletnem mestu naj spletni robot ne indeksira.

Npr:
User-agent: Googlebot
Disallow: /secret-page/


V primeru zgornjega primer, Googlebot ne bo indeksiral strani pod naslovom "www.primer-strani-demo.com/secret-page/".

To pomeni, da ta stran ne bo vidna v iskalnih rezultatih in obiskovalci ne bodo mogli dostopati do te strani preko iskanja.

Če želite, da se stran vseeno prikaže v iskalnih rezultatih in jo ljudje lahko obiščejo, lahko odstranite "Disallow: /secret-page/" iz vaše robots.txt datoteke.

Vendar, v nekaterih primerih, morda želite, da nekatere strani vašega spletnega mesta ostanejo zasebne, zato jih skrijete pred indeksiranjem. To so lahko strani z zasebnimi podatki, testne strani, strani za razvoj in tako naprej.

Če vaša robots.txt datoteka ni pravilno konfigurirana, lahko povzroči težave pri indeksaciji vašega spletnega mesta v iskalnikih.

Novejši Starejši