Kakšna je razlika http in https pri strani?

Vsak je že veretno opazil, da se pred domeno pojavljajo neke oznake kot so http.... Ob digitalni pismenosti, je dobro poznati tudi ta del, v kolikor se ga še ne. In sicer kaj te onake v brskalniku, ko jih vidimo pomenijo. HTTP in HTTPS.

Ko kdaj odpremo spletno stran, spletno mesto opazimo,da se pred domeno pojavi ali "http://" ali pa "https://..".

Gre za to da sta to dejansko protokola. http in https. Še posebej je pomembno, da ima stran https. Https pomeni, da so te strani , ki imajo https tudi varne.


Kaj pa sta definiciji oznak:

HTTP - Hyper Text Transfer Protocol
HTTPS - Hyper Text Transfer Protocol Secure 
(Ta slednja je varna različica HTTP-ja ker ima na koncu še S, kar pomeni Secure).

Po domače to pomeni, da so podatki, kateri se pretakajo med spletno stranjo in brskalnikom kodirani. Taka spletna stran je varna in je pri straneh, kjer je potrebno ali vpisaovati podatke v obrazce ipd. Pravijo pa, da je tudi za SEO optimizacijo bistveno bolje, saj bi Google bolje prikazoval strani, ki imajo protokol HTTPS in so bolj varne, ter verodostojne.


Več o SEO optimizaciji spletnih strani, pa tudi v posebni rubriki SEO optimizacija.

Zraven  HTTPS se pojavi tudi ikona ključavnice v brskalnikih, to pa pove, da je na spletno stran nameščen tudi certifikat. Gre za to da te strani, ki so https uporabljajo varne protokole (SSL) ali pa (TLS).

Kaj pomenita te oznaki:
SSL - Secure Sockets Layer
TLS - Transport Layer Security


Tako, praktično ni več spletne trgovine, ki nebi imela HTTPS protokola. Po eni strani gre za varnost, po drugi pa za zaupanje podatkov.

Kako in kaj pa HTTPS pripomore k SEO spletni optimizaciji strani, pa tudi v nadaljevanju se pogleda, kakšen case study v prihodnje.

Novejši Starejši