Praznik olja in bledeža Padna - Blitva in štrudelj

 V prečudoviti istrski vasici v slovenski Istri vsako leto poteka Praznik olja in bledeža. Po lepi vasici se lahko sprehodite in obiščete stojnice z dobrotami, ki jih pripravijo domačini v sodelovanju z njihovim turističnim društvom. 

Če ne veste kam na izlet vsako pomlad poteka praznik v tej vasici.  Nekaj utrinkov pa tudi v našem "Travel Blogu" na spletni strani. Ni kaj, prav paše se kdaj odpraviti tudi na tak izlet. Tako, da če ne veste kam kdaj na nedeljski izlet je praznik, ki poteka v letu mogoče pravšnji za obisk Padne.


Traducionalna hrana in lepa istrska arhitektura. Prireditev je že 10 let vsako leto, tako da jo obiščejo tudi turisti iz tujine. Lokalne produkte pa lahko tudi kupite na Prazniku olja in bledeža.


Praznik olja in bledeža Padna   

30.4. in 1.5.2022


Padna praznik v slovenski istri

Štrudelj - Praznik olja in bledeža Padna

Praznik olja in bledeža Padna

Leo razgled IStra PAdna

Praznik olja in bledeža Padna

Kulinarični dogodek Padna

Praznik olja in bledeža Padna

Praznik olja in bledeža Padna

Istrske vasice Padna

Zavitek z blitvo - Praznik olja in bledeža Padna


Štrudelj iz blitve je tradicionalna slovenska jed iz Istre.

Blitva se opere in odstrani vrhovi listov, nato pa se nareže in kuha v slanem kropu. Ko je blitva mehka, se zmeša z jajci, moko, soljo, poprom in sirovimi mešanicami, nato pa se masa zvije v štrudelj in peče v pečici, dokler ne dobi zlato rjave barve.

Štrudelj iz blitve je lahko zelo okusen in se dobro poda k mesnim jedem ali kot samostojna jed z maslom in sirom.


Pita iz Fig - Praznik olja in bledeža Padna

Sprehod po vasi - Praznik olja in bledeža Padna

Praznik olja in bledeža Padna

Sivka in razni čaji - Praznik olja in bledeža Padna


Murva - Praznik olja in bledeža Padna

Istrska pita iz fig je tradicionalna sladica v Istri, ki jo pripravljajo iz fig, skute in mleka. Fige so izbrane sveže, kuhane in nato zmešane z ostalimi sestavinami, da nastane gosta, sladka masa. 

Masa se nato nadeva v testo, narejeno iz moke, jajc in sladkorja, in peče do zlate barve. Po peki se pita ohladi in postreže s sladoledom ali smetano. To jed je znana po svoji kremasti teksturi in sladkem okusu fig.

Novejši Starejši