SEO in kako dolgo traja proces

Velikokrat se zastavi vprašanje pri seo optimizaciji, koliko časa bo pa to trajalo. To se pojavlja velikokrat strokovnjakom za SEO optimizacijo kakor tudi določenim piscem, ki pripravljajo in pišejo vsebino.

Seveda nič nenavadnega, razumljivo, vsakega bi zanimalo koliko časa proces SEO optimizacije strani traja in kdaj se bodo videli rezultati. Pri teh zadevah je včasih in za določene ključne besede težko napovedati, koliko dejansko se potrebuje, da se ta vsebina vidi in daje rezultat.

Seveda, kot pisec vsebin bi lahko vsak ocenil, koliko se potrebuje da se vsebina napiše. Ter tudi webmaster, ki upravlja s spletno stranjo vam lahko pove koliko časa potrebuje da se vsebina dejansko umesti in pripravi iz nje spletna stran.
Ne more pa se točno povedati, kdaj dejansko ta vsebina potem "potegne" in začne dajati te SEO rezultate za kar smo se lotili optimizacije.

Oceni se lahko cca 2 meseca, samo to je tako po domače rečeno čez palec, vam povem spodaj še zakaj je temu tako in zakaj ni to takoj drug dan. Dobro, da se res začne rangiranje pa lahko traja tudi do 6-7 mesecev. Se čudite je tako :), tudi jaz sem se včasih.

Časi pa se spreminjajo in tako je tudi pri optimizaciji spletne strani SEO. Kar pomeni search engine optimization, saj iskalniki niso več tisto kar so nekoč bili.

Če se želite lotiti SEO tematike pisanja vsebin je to dobro, da se je lotite do časa.


Ste kdaj misliki, da objavljate članke in se nič ne pripeti niste edini, vsak na to pomisli, ko se nič ne dogaja in so pozicije pri seo optimizaciji iste in iste.


Ni več tako kakor leto ali dve nazaj, ter je SEO optimizacija vse prej kot lahko delo.


Zanimiv je samo podatek, da je sedaj v pisanju tega zapisa 2020 leta več kot 610 miljonov blogov? Vsebine pa se objavljajo iz dneva v dan.


Tako, se naprimer samo za orientacijo koliko vsebin je na spletu in koliko se tako imenovano "contenta sprocesira" - samo v času pisanja tega zapisa je objavljenih na spletu več kot 4m objav na blogih. In to samo danes.


Boste res z vsebinami prišli na mesto kar si ga želite v organskih pozicijah na googlu. JA vedno težje in težje je pri SEO optimizaciji.

Vidite kam se meri s tem, vsebine dodajate na strani in ali bodo uvidene ali ne.

Največji problem pa je še pri tematikah, da v blogih in na straneh niso vsi članki na specifično tematiko - vašo panogo in potem pridemo do tega, da je konkurenca tu zelo velika. Če se vsega objavlja po malo potem nismo specializirani za nič, objavljamo objavljamo in želimo, da na stran kdo pade organsko in imamo kakšnega obiskovalca več dnevno.


Kakšen pa je čas tako realo v praksi, da se bo stran nekje pozicionirala, oziroma dajmo bolje strokovno marketinško reči - da se Zapis ali Blog ki je spisan nekam pozicionra v iskalniku?


Povprečje bi lahko rekli je tam 3-4 mesece, če je panoga z malo konkurenco. V tem času bi se potem stran že konkretno morala nekam umestiti.

V 10 - 12 mesecev pa je potem tudi obdobje, če tudi delamo na vsebini da se nekam smiselno že pozicionira in ni stran izven 100 zadetkov v iskalniku.


Vprašanje, ki se pojavi včasih, ko nekdo nekaj spiše je tudi to :
Ali stara vsebina lahko deluje bolje?

Iskalniki lahko vašo vsebino znižajo ščasom, zato je dobro pri seo optimizaciji poskrbeti tudi za to, da jo skušamo potisniti in potisniti vedno v ospredje. Posebej je to če je vsebina stara in vedno aktualna.
Če ima vsebina na strani uveljavljen ugled, jo imajo tudi iskalniki raje. Tako, zelo zelo težko, če se odločimo za optimizacijo strani seo naredimo kar sami z malo truda in brez veliko vloženega znanja in veščin.
Najamemo lahko že pisca vsebin, ki spiše eno drugo in tretjo vsebino, pa ne bo in ne bo mogoče učinka, oziroma se lahko vidi šele po dogem času, ko pa je vsebina že zastarela.

optimiziranje spletnih strani


Kaj lahko že sami postorite kdaj oziroma še boje bo, če se bo vsebina in vaše spletno mesto prijelo na trgu in bo samo po sebi funkcioniralo.

- Prepričajte se da bo vaša stran stalno dobivala povratne povezave.
Oglašujte vašo stran in si gradite povezave oziroma promocijo strani, ki vam bo skozi faktorje in parametre, kakor jih ima spletni iskalnik tudi nenehno prinašala dobre rezultate.

- če imate možnost emailinga, pošljajte vašo vsebino vašim naročnikom, ki si jo bodo ogledali, ter seveda še bolje pomembno iz strnai marketinga, da jo bodo tudi brali in dobili relevantne informacije, katere so iskali.
Ne pozabite, iskalniki tudi to vidijo, ali se samo lastno promovira ali pa je dejansko vsebina res zanima za iskalnike in dobor narejena celotna seo optimizacija.

- veliko piscev se vedno ukvarja s tekočimi zadevami, so pa tudi vsebine, ki so vedno aktualne. Novice, zapisi vsebinski del, ki je ažuren včasih ni tako interesanten oziroma, bolje povedano je zelo interesanten v določenem trenutku in ima lahko celo velik peak, potem pa ta sčasoma ohlapne.
Vedno aktualne tematike, pa so tiste ki bodo vedno interesantne za bralca in vam lahko prinesejo obisk na stran kadarkoli.

- v člankih in vsebinskem delu, ki ga objavljate na strani naj se vedno tudi preveri če povezave delujejo. Če so podrte povezave, to da tudi brskalniku vedeti, da se s stranjo ne ukvarjate kaj dosti in take strani so tudi slabše uvršečene v iskalnih nizih in med pozicijami v iskalniku.

- SEO povezave so zelo dobro orodje pri optimizaciji. Google ve če je stran dobra, in se dobi kakšne dobre povezave, ter s tem potem tudi stran umesti kje višje na pozicijah. Seveda s povezavami je tako, da tiste ki so res zaslužene bodo potrebovale svoj čas. Stran se praktično mora prijeti. Sami z pisanjem boste bore malo dosegli, potem je bolje da se ukvarjate z res dobrim pisanjem vsebine.
Dobrih piscev vsebin pa je bore malo, najde se jih pa tudi.


Predlog veliko SEO strokovnjakov pa je vedno isti: Ne začnite in se ne ukvarjajte s SEO optimizacijo, če želite rezultat že jutri. To so teki na dolgi rok, pa še to morate poskrbeti da ste v dobri formi in si narediti dober načrt.

Vsebina je bistvo vsega - dober "content" bi rekli marketing strokovnjaki.


Novejši Starejši