Mobile first in kaj to pomeni pri spletni strani

To pomeni, da je izkušnja uporabnika z mobilno napravo na prvem mestu. Izjemoma se govori, da je uporabnik z mobilcem na prvem mestu, ne pa sama naprava.

Sama naprava z mobile-first je samo tehnično orodje, ki prikaže aplikacijo ali spletno stran. Uporabnik mobile-first pa je tisti, ki bo uporabljal mobilno napravo za produkt, ali strani ali pa mobilno aplikacijo.

Z mobile-first se vedno osredutočamo najprej na mobilne uporabnike, kakor to pove ime samo, šele nato pa potem oblikovanje - design prilagodimo še na tablice in nato še na osebne računalnike ter velike zaslone.

Uporabnikov mobilnih naprav je vedno več iz leta v leto, zato je tudi cilj, da se prilagodi stran najprej tem uporabnikom.

Pri oblikovanju in zasnovanju se vedno zdi že fraza "mobile-first" nekaj težkega, pa ni tako. Mora biti kvečjemu vse lažje, saj se kot UX oblikovalec izhaja iz najbol enostavnih zadev - to je uporabnik, ki mu na malem ekratnu pokažemo najmanj ali pa najbolj osnovne informacije, ki so ključne, potem pa ta flow speljemo tako, da bo dobil tudi ostale informacije, ki jih ima uporabnik tudi na velikem zaslonu na malce večji tablici ali pa osebnem računalniku.

Z naročniki oziroma poslovnem segmentom pa se je potrebno, da se vaš oblikovalec tudi pogovori, katere so tiste funkcionalnosti, ki bi jih radi izpostavili in da imate na začektu tudi celoten popis teh funkcionalnosti, katere je potrebno pri UX načrttovanju vključiti v desing strani ali pa spletne aplikacije.

Dodajanje naknadno ko se dela načrt je seveda mogoče, še bolje pa je da je že v naprej določeno 95% funkcionalnosti, predvsem, ker se dela mobile-first desing najprej. Na majhen ekran talačiti dotanih 50% bi spremenilo lahko tudi celoten UX načrt.

Pri načrtovanju za mobile-first je pa tako, da dober UX načrtovalec bo tudi to v naprej predvidel in si sam ne zvezal rok v začetku, pač pa da bo imel tudi za vsako rešitev in nadgradno v glavi že kakšen predlog.

Na mobilnih napravah je tudi procesor velikokrat šibkejši od prenosnika, vsaj še trenutno. Tako, da tudi to je dobro upoštevati pri Mobile-first.

Spletna stran, ki bo prilagojena mobilnim napravam bo imela tudi večjo uporabniško izkušnjo.
Uporabnika moramo pripeljati, do tega da vrši neko akcijo, pa ni važno katera naprava je. Vsaka stran ima velikokrat določen namen : pa naj si bo ali klikne na link in se mu odpre mail, na katerega odda povpraševanje ali komentar. Ali pa da si prenese PDF brušuro ali katero drugo tržno reklamni material.

Taki uporabniki, ki bodo imeli dobro uporabniško izkušnjo na mobile-first bodo se mogoče tudi vrnili in vračali na vašo stran.


Novejši Starejši