Tatarski biftek - Tatarc

Okoli novega leta, pa še za kakšen praznik sigurno ne manjka Tatarski biftek.

Tatarski biftek izvira iz kulinarične tradicije Tatarov, etnične skupine, ki živi predvsem v Rusiji, Kazahstanu in drugih delih Srednje Azije. Tatarski biftek je jed, ki vključuje surovo mleto meso, običajno goveje ali konjsko meso, in je začinjeno ter postreženo s čebulo, soljo, poprom in drugimi začimbami.

Ključna značilnost tatarskega bifteka je, da se meso ne kuharsko obdeluje ali peče, temveč se postreže surovo.

Jed je dobila ime po Tatarih, vendar pa ni nujno, da je povezana s Tatarskim narodom. Obstaja več različic tatarskega bifteka, in podobne jedi so prisotne tudi v drugih kuhinjah pod različnimi imeni. Na primer, v Franciji je podobna jed znana kot "steak tartare". Vendar pa je tatarski biftek postal prepoznavna jed v ruski kuhinji in je še vedno priljubljen v mnogih delih sveta.

Ena od teorij pravi, da so Mongoli, ki so bili v zgodovini tesno povezani s Tatari, jedli surovo meso med boji, saj niso imeli časa za kuhanje. S časom so se razvile različne različice surovega mesa, in ena od njih je postala znana kot "tatarski biftek". Ta teorija povezuje ime jedi z mongolsko-tatarskimi nomadskimi skupnostmi.

Druga teorija trdi, da so Tatari jed razvili v 13. stoletju med invazijo na vzhodno Evropo. Po tej različici so Tatari mešali meso s soljo in začimbami na koncih svojih kopij, da bi ga zmehčali in izboljšali okus, medtem ko so bili na poti.

tatarski biftek

 

Novejši Starejši