Monstera deliciosa - Ali se lahko odreže samo list in podtakne?

Želite iz Monstere narediti še eno monstero? Da odrežete list in potem kasneje potaknete v zemljo. Kako se to naredi in kje se list odreže.


Monstera deliciosa se lahko razmnožuje s potaknjenci listov ali zračnih korenin. Če želite razmnožiti rastlino s potaknjenci listov, morate odrezati list skupaj s pecljem, ki je dolg približno 5-10 cm. 

Priporočljivo je, da izberete list, ki ima nekaj zdravega tkiva na stičišču z ostalim delom rastline, da se bo lažje ukoreninil.

Če želite, da se potaknjenci lažje ukoreninijo, lahko odrežete spodnji del lista, tako da je ostalo le približno polovica lista. Ta postopek se imenuje "nastavitev" in pomaga zmanjšati izhlapevanje vlage iz lista, kar omogoča rasti korenin.

Pri razmnoževanju Monstere s potaknjenci z zračnimi koreninami morate odrezati del stebla skupaj z zračnimi koreninami in ga postaviti v vodo ali vlažen substrat, da se ukorenini.

Če se odločite za razmnoževanje z odrezanim listom, ni nujno, da ima list tudi zračno korenino, vendar se bo morda ukoreninil počasneje kot potaknjenci z zračnimi koreninami.



Ali veste kdaj je čas da se Monstero posadi v zemljo, če se uporabi zgornji postopek cuting lista z  zračno korenino?


Čas, ki je potreben za rast korenin na odrezanem listu Monstere, se lahko razlikuje glede na pogoje okolja, kot so temperatura, svetloba in vlažnost zraka. Običajno pa lahko pričakujete, da bodo se bodo prve korenine pojavile v roku 2-4 tednov.

Ko opazite, da so se na odrezanem listu Monstere pojavile nove korenine, lahko rastlino presadite v zemljo. Priporočljivo je, da izberete lonec, ki je nekoliko večji od koreninske grude, in ga napolnite z mešanico zemlje za lončnice, ki omogoča dobro odvajanje vode. V ta lonec postavite rastlino in jo rahlo potisnite v zemljo, tako da je koreninska gruda dobro pritrjena v zemljo.

Po presaditvi Monstero postavite na svetlo mesto, vendar ne neposredno na sonce, ter jo redno zalivajte in škropite, da ohranite vlažno okolje, ki bo spodbujalo nadaljnjo rast rastline.


Idealni pogoji za rast Monstere pa bi bili naslednji:


Po tem, ko je Monstera uspešno ukoreninjena, običajno začne rasti novi list v nekaj tednih do nekaj mesecih, odvisno od pogojev okolja. Za rast novega lista je potrebno dovolj svetlobe in ustrezna temperatura.

Monstera potrebuje svetlo mesto, vendar ne preveč neposredne sončne svetlobe. Najbolje uspeva na svetlem mestu, kjer pa ni neposredne sončne svetlobe. Optimalna temperatura za rast Monstere je med 18 in 26 °C, vendar lahko rastlina preživi tudi pri nižjih temperaturah.

Poleg tega Monstera potrebuje vlažno okolje in dobro drenažo. Idealno je, da se rastlina redno škropi z vodo in jo postavite na mesto z visoko vlažnostjo, kot je kopalnica ali pa lahko postavite lonce na pladenj z mokrimi kamenčki. Pri zalivanju je pomembno, da se izogibate prekomernemu zalivanju, saj lahko to povzroči gnilenje korenin. Zemlja naj bo rahlo vlažna, vendar ne preveč mokra.

V takšnih pogojih Monstera običajno dobro uspeva in raste hitro, zato lahko pričakujete, da boste kmalu uživali v novih velikih in značilnih listih.


monstera kako raste





Zanimivost, če niste vedeli koliko listov naredi monstera na leto.


Koliko listov Monstera naredi v enem letu iz enega podatknjenca, je odvisno od številnih dejavnikov, vključno s pogoji okolja, količino svetlobe, vlage, temperature, hranil in velikosti same rastline.

Običajno Monstera, ki raste iz podatknjenca, oblikuje 1-3 nova lista na leto, odvisno od velikosti in starosti rastline ter kakovosti njenih pogojev za rast.

V idealnih pogojih z dobro osvetlitvijo, ustrezno vlago in temperaturo ter rednim hranjenjem s primernimi hranili, lahko Monstera v enem letu oblikuje tudi več listov.

Vendar pa je pomembno, da pričakujete, da bo rastlina rasla počasi in ne bo hitro rasla, saj Monstera spada med počasi rastoče rastline.

Novejši Starejši