Monstera ena lončnica - ki jo skoraj morate imeti doma

Roža Monstera je ena lepa rastlina, ki bi lahko rekli so jo poznale že naše babice in prababice. Včasih je bila zelo moderna in je krasila marsikateri dom. Velikokrat so jo ljudje uporabljali in imeli na stopniščih, ker je kar nekaj svetlobe - svetloba pa Monsteri še kako ustreza.

Tako so to lončnico imeli postavljeno na hodnikih, ker tudi ni zahtevala veliko “vzdrževanja” in je reci piši dokaj trpežna in odporna lončnica, ki prav kakšne posebne nege ne potrebuje. Tako je tudi dan danes. Še danes te rože krasijo marsikatero stopnišče ali pa sobo. Ne zahtevajo veliko dela, važno je da so zmerno zalite in v primerni zemlji.

monstera listi razcepljeni

Čudovita monstera, zelo lepi listi. Na sliki se vidi kako je list lepo razvejan. Monstera je čudovita.




Listi Monstere so veliki in široki rezani in svetleče temno zelene barve. Ko. je list manjši je svetlo zelen in ko raste ter se razvija je zelo mehak, potem pa s časom potemni v temno zeleno barvo in je tudi “razrezan”. Seveda pa je odvisno kakšne pogoje imate za monstero. Če so pogoji dobri se tudi listi dobro razvijejo in bodo potem tudi razvejani in večji. Če so pa pogoji pri roži Monstera slabi pa potem temu primerno tudi listi niso kaj veliko razrezani.

Posebnost monstere je tudi ta, da ponekod iz stebla poganjajo zračne korenine. Seveda korenin ne smemo rezati, saj so te namenjeni, da črpajo vlago. Vlago pa potegnejo vase in tudi to pripomore k lepši rasti Monstere.

V naravi je bila prisotna in je še vedno na območjih Mehike. Gre za neko vrsto ovijalko na drevesih. Zanimivo ne, le kaj še niste vedeli o Monsteri. Če vam je pa Blog všeč pa še kakšno zanimivost dodamo o tej prelepi roži Monteri, ki je in krasi še marsikateri dom.


Monstera je nezahtevna roža

Idealna roža za v notranje prostore, krasijo kakor že omenjeno marsikatero dnevno sobo.

Roža monstera (Monstera deliciosa) izvira iz tropskih gozdov Južne in Srednje Amerike, predvsem iz Mehike, Gvatemale in Paname.


Najbolj Monsteri ustrezajo taka okolja

Roža monstera (Monstera deliciosa) potrebuje visoko vlažnost, toploto in svetlobo, vendar ne neposredno sončno svetlobo. Rada ima vlažno, dobro drenirano zemljo in jo je treba redno zalivati, vendar ne pretiravati. Rada ima tudi dobro prezračevanje in visoko vlažnost.

Za optimalno rast potrebuje temperaturo med 20-30°C. Nižje temperature niso priporočljive. Če so okoli 0-le in imate monstero zunaj, pa se zna zgoditi da bo segnila.


Obstaja več vrst monstera, vendar je najbolj znana in priljubljena med vrtnarji Monstera deliciosa. Druga pogosta vrsta je Monstera adansonii, ki ima manjše liste in ni tako velika kot M. deliciosa. Obstaja tudi Monstera obliqua, ki ima tudi manjše liste in se razveja po tleh, M. standleyana, ki se odlikuje z velikimi listi in M. siltepecana.

Zakj so pa tako popularne Monstere

Monstera deliciosa in druge vrste monster se v zadnjem času pogosto gojijo kot kupljena rastlina v notranjih prostorih, zaradi svojega edinstvenega videza listov. Listi monster so veliki, luknjasti in zelo dekorativni, zato so postali zelo priljubljeni kot okrasna rastlina v notranjih prostorih.

Poleg tega, da so lepe, so monstera tudi zelo prilagodljive in enostavne za gojenje, zato so primerne tudi za manj izkušene vrtnarje.

Monstera tudi velja za simbol in ikono tropičnega oblikovanja notranjih prostorov, ki se je populariziral v zadnjem času.


Monstera ima kakšna luknjaste liste.

Zakaj so nekateri listi razvejani in luknjasti?

Luknjaste liste monstera (Monstera deliciosa in druge vrste) so posledica evolucijske prilagoditve rastline na njen naravni okolju. V tropskih gozdovih, kjer raste ta rastlina, je veliko padavin in svetlobe, ki jo prejme rastlina se je prilagodila tako, da ima luknjaste liste, ki ji omogočajo boljšo prezračevanje in manjšo toplotno obremenitev.

Luknje na listih monstera se pojavijo kot rastline dozori, in so posledica izgube dela listnega tkiva med rastjo. To se dogaja zato, da se rastlina prilagodi na okolje z manj svetlobe in zmanjša transpiracijo, ki bi lahko vodilo do pregrevanja in izgube vode.

Zato luknjaste liste monstera niso napaka, ampak naravna prilagoditev rastline na njen naravni okolju, ki ji omogoča boljšo preživetje in rast v zahtevnih razmerah.


Kaj je to VEGETACIJA pri listih monstere

Ste že slišali za to zadevo, ali pa ko vam nekdo reče vegetacija pri monsteri je ....

Vegetacija pri listih monstera pomeni, da se listi pojavljajo z različnimi luknjami in režami, kar jim daje značilen videz. To se zgodi zaradi evolucijske prilagoditve rastline na njen naravni okolju, ki je bogato z padavinami in visoko vlažnostjo.

Luknje v listih omogočajo boljšo prezračevanje, manjšo toplotno obremenitev in večjo preživetje v težkih razmerah.

Te luknje so tudi odličen način za preprečevanje prekomerni izgubi vode iz listov med transpiracijo.

Vegetacija listov monstera se pojavi z rastjo rastline in se lahko razlikuje od rastline do rastline, odvisno od okolja, v katerem raste in genetike rastline.


Monstera z belimi listi

Da, obstajajo nekatere vrste monster, ki imajo bele liste. Na primer, vrsta monstera denudata, ki raste v Mehiških in Gvatemalskih tropskih gozdovih, ima bele lise na svojih listih.

Ta vrsta monstera se tudi imenuje "srebrna monstera" zaradi svojih belih lis na listih.

Prav tako vrsta monstera albo variegata, ki ima bele proge po robovih listov. Bele lise na listih so posledica genetske mutacije, ki se pojavi redko, ki daje rastlini ta edinstven videz, ki ga cenijo vrtnarji.

Vendar pa je pomembno vedeti, da so te rastline zelo redke in zelo težko najti, zato so dragocene in se prodajajo z visoko ceno.



Monstera albo-variegata


Obstajajo nekatere vrste monster, ki imajo bele odtenke v listih. Ena izmed najpogostejših vrst je Monstera albo-variegata, ki ima bele odtenke na robovih listov.

Ta vrsta monstera je posledica genetske mutacije, ki daje rastlini to edinstveno barvo
. Bele odtenke na listih so pogosto v obliki proge, plamena ali pik.

Druga vrsta monstera, ki ima bele odtenke v listih, je Monstera variegata, ki ima bele lise po vsej površini lista. Ta vrsta monstera je tudi redka in draga, saj jo je težko najti.

Obstajajo tudi druge vrste monster, ki imajo bele odtenke v listih, vendar so te vrste manj pogoste in redkejše.

Genetska mutacija je sprememba v genetskem materialu rastline, ki lahko vpliva na njeno barvo, obliko in rast.

V primeru monstera, ki ima bele odtenke v listih, se genetska mutacija pojavlja v genih, odgovornih za proizvodnjo pigmentov, ki dajejo listom zeleno barvo. Mutacija v tem genu lahko povzroči, da rastlina ne more proizvajati dovolj pigmenta, kar povzroči, da listi postanejo beli ali imajo bel odtenek.

To se zgodi naključno in zelo redko, zato so te vrste monster redke in dragocene.

Pomembno je vedeti, da ta vrsta monstera potrebuje več svetlobe, da se ohrani barva listov, kot tista z zelenimi listi, saj se pigmenti proizvajajo pod vplivom sončne svetlobe.


Ali ste vedeli o Monsterah?

Monstera rože imajo razcepljene liste, ker so prilagojene za rast v deževnih gozdovih. Razcepljeni listi jim omogočajo, da se prilagodijo padavinam in se izognemo prekomerni izgubi vlage.

Listi so razcepljeni, da bi se zmanjšala površina, ki se dotika padavin, tako da se zmanjša izguba vode skozi stomate na površini listov.

Razceljeni listi pri monsterah


Nekatere monstera rože imajo razcepljene liste, medtem ko druge ne. To je posledica različnih genetskih dejavnikov, kot tudi okoljskih razmer, v katerih raste rastlina.

Rastline, ki so gojene v vlažnih okoljih, kot so vlažni gozdovi, bodo verjetno imela bolj razcepljene liste, medtem ko bodo tiste, ki so gojene v sušnih okoljih, verjetno imela manj razcepljenih listov.



Monstera rože se lahko razmnožujejo s potaknjenci. Za to potrebujete zdravo steblo z nekaj listi in vsaj enim brstom. Potaknjence odrežite s škarjami, tako da ima vsaj en par listov in en brst. Potem ga posadite v vlažno zemljo ali vodo in ga pustite, da se ukorenini.

Lahko ga tudi posadite v substrat in ga pokrijete s plastično vrečko, da ustvarite učinkovit rastlinjak z malo vlage.

Novejši Starejši