Najbolj popularni operacijski sistemi za vaš računalnik in kaj je DOS

Včasih je bil DOS in potem so se razvili razni "boljši" operacijski sistemi, ki temelijo na grafičnih vmesnikih. Sedaj se pa najbolj uporabljajo spodnji operacijski sistemi.

Sicer pa če ste pozabili, kaj je že DOS :)

DOS (Disk Operating System) je bil operacijski sistem, ki je bil razvit in uporabljan v 80. in začetku 90. let prejšnjega stoletja. Bil je prvi operacijski sistem, ki je omogočal uporabo računalnikov PC (Personal Computer) in se je uporabljal v številnih podjetjih in domačih okoljih. 

DOS je bil zelo preprost in je omogočal uporabnikom, da izvajajo osnovne funkcije, kot so beleženje datotek in programov, poiskavanje informacij, urejanje datotek in izvajanje programov. 

Danes pa je DOS zastarel in večina uporabnikov uporablja bolj zmogljive operacijske sisteme, kot so Windows, macOS in Linux.

  

Obstajajo različni operacijski sistemi za računalnik, med njimi med najbolj uporabljenimi in popularnimi pa so:


Microsoft Windows: najbolj priljubljeni operacijski sistem, ki je prisoten na večini računalnikov.

macOS: operacijski sistem, ki ga uporabljajo Mac računalniki.

Linux: odprtokodni operacijski sistem, ki temelji na jeziku Unix in ga lahko namestite na široko paleto računalnikov.

Chrome OS: operacijski sistem, ki je baziran na jeziku Linux in se uporablja za prenosnike Chromebook.

Najbolj priljubljeni operacijski sistemi med uporabniki so Windows in macOS. Linux pa je priljubljen med razvijalci in uporabniki, ki želijo prilagoditi svoj operacijski sistem. Chrome OS pa je priljubljen med uporabniki, ki želijo enostavno in hitro delovati na svojem prenosniku, in imajo manj zahtev glede programske opreme.

Čisto odvisno katerega boste izbrali.


Če imate pa igrice iz DOS računalnika, pa ni nujno da bodo delovale tudi na Microsoft Windows računalniku.


V nekaterih primerih lahko igre, ki so bile razvite za DOS, delujejo na računalniku z operacijskim sistemom Windows, vendar to ni zagotovljeno. To je zato, ker Windows in DOS temeljita na različnih tehnologijah in arhitekturah operacijskega sistema. Večina igralnih programov za DOS ni bilo narejenih za uporabo na operacijskih sistemih, kot je Windows, zato lahko pride do težav z združljivostjo in delovanjem.

Če želite igrati igre, ki so bile razvite za DOS, na računalniku z operacijskim sistemom Windows, lahko uporabite programsko opremo, kot so DOSBox ali VirtualBox, ki omogočajo izvajanje starih operacijskih sistemov, vključno z DOS-om, na novejših računalnikih. S tem boste lahko zagnali stara igralna okolja in igrale igre za DOS.



DOSBox

Lepo deluje ni kaj. Preizkušeno :) da se prikaže DOS na sodobnem računalniku... 

DOSBox je programska oprema za emulacijo operacijskega sistema DOS. Emulacija omogoča, da stari operacijski sistem deluje na novejšem računalniku, tako da simulira staro okolje. To je koristno za tiste, ki želijo igrati stare igre ali uporabiti stara orodja, ki niso več podprta na novejših operacijskih sistemih.

DOSBox se uporablja predvsem za izvajanje starih igralnih programov, ki so bili razviti za operacijski sistem DOS, vključno z grafičnimi avanturami, strelskimi igrami in strategijami. Program lahko zagnate na računalnikih z operacijskim sistemom Windows, macOS in Linux. Omogoča tudi prilagoditev zvoka, grafike in tipkovnice za optimalno delovanje starih igralnih programov.

Na kratko, DOSBox je odličen način za ohranjanje starih igralnih programov in zabavnega okolja za tiste, ki želijo igralno izkušnjo iz 80. in 90. let.


Podobno je tudi VirtualBox

VirtualBox je programska oprema za virtualizacijo, ki omogoča uporabnikom, da zagnajo več operacijskih sistemov na enem računalniku. To pomeni, da lahko na enem računalniku z Windows, macOS ali Linuxom zagnate drug operacijski sistem, kot je Windows, Linux ali macOS, kot virtualni stroj.

VirtualBox omogoča, da virtualni stroj deluje kot ločena naprava, z lastnim sistemom, diski, spomini in mrežnimi nastavitvami. Uporabniki lahko zagnajo in uporabljajo več operacijskih sistemov hkrati, kar je koristno za testiranje različnih okolij, izvajanje starih programov, ki ne delujejo na novejših operacijskih sistemih, in za izvajanje drugih aplikacij, ki bi morda ne delovale na glavnem operacijskem sistemu.

V kratkem, VirtualBox je učinkovito orodje za virtualizacijo, ki omogoča uporabnikom, da izvajajo več operacijskih sistemov na enem računalniku in tako izboljšajo svojo produktivnost in izkušnjo z računalnikom.


Novejši Starejši