Sitemap je pomemben za spletno stran

Sistem za navigacijo ozirma sitamap je pomemben za spletno stran, ker omogoča, da uporabniki in iskalniki hitro in enostavno najdejo vsebino na vaši spletni strani.


Glavne prednosti ima sitemap:

Pomoč iskalnikom


Iskalniki, kot sta Google in Bing, uporabljajo sistem za navigacijo, da hitreje in natančneje indeksirajo vsebino vaše spletne strani. Sitemap jim pomaga, da se hitreje orientirajo po vaši spletni strani in tako poveča verjetnost, da bodo vaše strani bolj vidne v rezultatih iskanja.


Pomoč uporabnikom


Sistem za navigacijo omogoča uporabnikom, da hitreje najdejo vsebino, ki jo iščejo, in tako izboljša njihovo uporabniško izkušnjo.
 

Prikaz vsebine


Sitemap omogoča, da se na enem mestu prikaže vsebina vaše spletne strani, kar uporabnikom omogoča, da se hitro orientirajo po vaši spletni strani in tako lažje najdejo vsebino, ki jo iščejo.
 

Pomoč pri organizaciji


Sistem za navigacijo omogoča, da se vsebina vaše spletne strani organizira v različne kategorije in podkategorije, kar pomaga uporabnikom in iskalnikom, da hitreje najdejo vsebino, ki jo iščejo.

Pomoč pri razvoju spletne strani


Sitemap vam pomaga videti celotno strukturo vaše spletne strani in tako lažje videti, katere vsebine manjkajo in katere je potrebno dopolniti.Sitemap.xml datoteka mora biti v skladu s Sitemaps protokolom, ki ga je razvil W3C in je podprt s strani večjih iskalnikov, kot so Google, Bing in Yahoo. Sitemap.xml datoteka mora biti v XML formatu in mora vsebovati naslednje elemente:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?> - To je glava datoteke, ki označuje, da je datoteka v XML formatu.

<urlset xmlns="http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9"> - To je glavni element datoteke, ki označuje, da je datoteka sitemap.

<url> - To je element, ki označuje posamezno spletno stran v sitemapu.

<loc>http://www.example.com/</loc> - To je element, ki vsebuje URL posamezne spletne strani, ki jo želite indeksirati.

<lastmod>2018-01-01</lastmod> - To je element, ki vsebuje zadnji datum spremembe spletne strani.

<changefreq>monthly</changefreq> - To je element, ki označuje pogostost sprememb spletne strani. Možnosti so: always, hourly, daily, weekly, monthly, yearly, never.

<priority>0.8</priority> - To je element, ki označuje prednost spletne strani v primerjavi z drugimi stranmi na vaši spletni strani. Vrednosti se gibljejo od 0.0 do 1.0.

</url> - To je zaključni element za posamezno spletno stran.

</urlset> - To je zaključni element za celotno datoteko.


Ali imajo blogi ali npr. Blogspot kot tak tudi Sitemap?

V Blogspot.com, sistem za navigacijo oziroma SITEMAP ni vključen kot del privzetega nastavitev. Vendar ga lahko ustvarite in dodate na vašo spletno stran.

Ena izmed možnosti za ustvarjanje sistema za navigacijo v Blogspot.com je, da uporabite tretjo stran, ki generira sistem za navigacijo za vas in ga nato dodate na vaš blog. Nekatere od teh storitev vključujejo: XML Sitemaps, Google XML Sitemaps in XML Sitemap Generator.

Druga možnost je, da sami ustvarite in dodate sistem za navigacijo na vaš blog, kot sem opisal v prejšnjem odgovoru.

Nato lahko to datoteko sitemap.xml naložite na vaš blog in jo dostopate na naslovu : https://tvojblog.blogspot.com/sitemap.xml

Preden jo naložite, jo je potrebno preveriti, da izpolnjuje smernice Sitemaps protokola, ki jih podpirajo iskalniki.

Novejši Starejši