PUST : Praznik iz kje izvira - Kdaj bo letos PUST

Pust praznik izvira iz starih poganskih običajev, ki so se odvijali pred začetkom kristjanstva. Praznovanje pusta je bilo namenjeno pospeševanju rasti in plodnosti, predvsem pa so se ljudje zabavali in se razvedrili pred zimo. Pustovanje se je odvijalo med zadnjimi dnevi februarja in prvimi dnevi marca.

S prihodom kristjanstva so se ta praznovanja preoblikovala v karneval, ki se odvija pred postom, ki se začne na Ash Wednesday. Pustni karnevali so se razvili po Evropi in se razlikujejo po običajih in navadah. Najbolj znani karnevali so v Rio de Janeiroju, New Orleansu, Veneciji in v Nimegu.

V zadnjih desetletjih se pustni karnevali vse bolj razvijajo tudi drugod po svetu, kjer se ljudje rad zabavajo in se maskirajo.

Kdaj je pustni torek v letu 2023. Kdaj bo letos pust?

  • Pust bo letos v torek, 21. februarja (PUSTNI TOREK 2023)
  • Pustna sobota 18. februarja, 
  • Pustna nedelja pa  bo 19. februarja



    Pust in kurenti, ter kaj je kurent

    Kurent je ljudska maskota, ki jo najdemo v Prekmurju, v Sloveniji. Kurenti so najbolj znani po svojem nastopu v pustnih karnevalih, kjer jih ljudje oblečejo v kostume in se maskirajo kot kurenti.

    Izvor kurenta sega v predkristjansko dobo in verjetno izvira iz starih poganskih običajev, ki so se odvijali pred začetkom kristjanstva. Kurenti so bili verjetno simboli plodnosti in pomladi.

    Kurenti so opremljeni z velikimi kovinskimi zvonci, ki jih nosijo na nogah in rokah, in različnimi okraski na glavi in telesu. Kurenti so tudi opremljeni z dolgimi rogovi, ki simbolizirajo moč in sile narave.

    Februar iz kje sploh izvira ime meseca?


    Mesec februar izvira iz rimskega koledarja. Rimljani so imeli koledar, ki se je sestajal iz 10 mesecev. Februarius je bil 11. mesec v tem koledarju. Ime meseca februar izhaja iz latinske besede "februarius" , ki izhaja iz besede "februa" , ki pomeni "čiščenje" ali "očiščevanje".

    Februarius je bil mesec, ki so ga Rimljani posvetili očiščevanju in čiščenju, predvsem pa posvečen praznovanju rimskega boga čiščenja in očiščevanja, Februusa.

    Zaradi tega, da so Rimljani imeli kratak koledar, se je mesec februar včasih dodal k koledarju, da bi se poravnal s sončnim koledarjem.

    Ko so Julius Cesar in Sosigenes leta 45 pr.n.št uvedli julijanski koledar, ki se je bolj držal sončnega koledarja, so dodali še dva dneva v februar, tako da je postal enak dolg kot april, junij, september in november.

    Danes februar šteje 28 dni, razen v prestolnem letu, ko ima 29 dni.
    Veliko o tem in o pustu ter ostalih zadevah, pa se najde tudi na spletu. Kdaj je zanimivo kaj prebrati in se malo razgledati:
    https://sl.wikipedia.org/wiki/Rimski_koledar

Novejši Starejši