Krompir z rožmarinom - recept

Rožmarin je zelo priljubljeno zelišče, ki se dobro ujema z krompirjem. Tukaj je način za pripravo pečenega krompirja z rožmarinom:

Priprava krompirja z rožmarinom

  1. Krompir očistite in ga narežite na kocke enake velikosti.
  2. V posodo zmešajte olje, sesekljan rožmarin, sol in poper po okusu
  3. Krompir potresite z mešanico olja in začimb.
  4. Krompir položite na pekač, ki ste ga prej namazali z oljem
  5. Pečemo v pečici, segreti na 200°C približno 30-40 minut. Med pečenjem krompir občasno premešajte, da se enakomerno popeče.


    Krompir je pečen, ko se zlato rjave barve in mehkega na dotik.

Lahko ga postrežemo kot prilogo k mesnim jedem, kot so pečenice, meso iz žara ali pa kot samostojno jed. Rožmarin daje krompirju prijetno aromo in okus.

Ste vedeli iz kje izvira rožmarin in kaj je rožmarin?

Rožmarin (Rosmarinus officinalis) izvira iz Sredozemlja in se gojijo v predvsem v državah kot so Italija, Grčija, Španija. Raste kot rastlina za vrt, kot zelnata rastlina, ki ima dolge liste in modro-vijolične cvetove.

Rožmarin se uporablja kot začimba v kuhinji in kot zdravilna rastlina v tradicionalni medicini. Uporablja se predvsem za pripravo mesnih jedi, testenin, rižot, zelenjavnih jedi in kot začimba za kruh.

Rožmarin ima močan, začinjen vonj in okus, ki se dobro ujema z mesom, ribami in zelenjavo.


Za kaj se še uporablja rožmarin


Rožmarin se uporablja tudi za druge stvari kot le za kuhanje. Nekatere od uporab rožmarina so:

Naravno zdravilo: Rožmarin se uporablja v tradicionalni medicini za zdravljenje bolezni dihal, kot so bronhitis in kašelj. Prav tako se uporablja za zmanjševanje bolečin v mišicah in sklepih.

Aromaterapija: Rožmarinovo olje se uporablja v aromaterapiji zaradi njegovega sproščujočega in pomirjujočega vonja.

 Cosmetics: Rožmarinovo olje se uporablja v kozmetičnih izdelkih, kot so šamponi, kondicionirji in telesa losjoni, zaradi svojih antiseptičnih in protivnetnih lastnosti.

Konzerviranje hrane: Rožmarin se uporablja kot naravni konzervans za konzerviranje hrane, predvsem za mesne izdelke, ki jih lahko mariniramo v rožmarinovem olju.

Vrt: Rožmarin se goji kot okrasna rastlina za vrt, saj ima dolge liste in modro-vijolične cvetove.

Gospodinjstvo: Rožmarin se lahko uporablja tudi kot naravni insekticid za zatiranje škodljivcev v gospodinjstvu, saj ima močne protimikrobne lastnosti.



Še več o rožmarinu, kakšna je rastlina in kako stara je lahko

Rožmarin (Rosmarinus officinalis) je trajnica, ki lahko preživi več let, vendar je odvisno od različnih dejavnikov, kot so vrsta rastlin, nega in okolje. Rožmarin, ki se goji v vrtu, lahko preživi več let, vendar se bo njegova produktivnost in zdravje zmanjševalo s časom, če se ne bo ustrezno negoval.


Rožmarin lahko dobro preživi v toplem in suhem podnebju, kot je mediteransko podnebje, kjer lahko preživi od 10 do 15 let. V neugodnih pogojih, kot so preveč vlage, hladno podnebje, lahko rožmarin preživi manj časa.

Novejši Starejši