Google Analitika in kako pogledati iz kje pride uporabnik na spletno stran

Kako se v Google analitiki pogleda iz katere strani pride uporabnik na naš željen URL naslov. 

To se uporabi v praksi takrat, kadar želimo vedeti, katera pristajalna stran nam je pripeljala uporabnika na našo željeno spletno mesto.

Ux načrtovalec ponavadi to uporablja pri samih konverzijah in raziskovanje le teh, da se ugotovi kako se pretakajo konverzije in ali dejansko ob postavitvi gradnikov na spletni strani uporabniki prehajajo od ene pristajalne strani (katero v velikih primerih so v takih primerih te strani prvega nivoja tudi SEO optimizirane). 

Se pravi tista stran, na kateri se želi, da uporabnik pristane je seo optimizirana in vsebina spisana za točno določen optimizirani (keyword).

V Google analitiki, pa se lahko pogleda potem na sledeč način, če iz strani A), ki je bila primarna stran kamor pripeljati uporabnika dejansko konvertirajo na stran B), ki je sekundarnega pomena in je lahko le forma na kateri se izvede konverzijo sledeč.


Prijavimo se v Google Analitiko:


1. Na desni strani v navigaciji izberemo "Vedenje" oz "Behaviour"


2. Gremo pod "Site Content" in zlistamo "All pages"


3. potem si nastavimo v iskalniku, da želimo izločiti samo točno določen url naslov. Skopiramo vse, kar je takoj za domeno. nekaj-nekaj.si/---in to zadaj skopiramo v iskalnik oz. filtrirnik v Google Analitiki


4. Drugo dimenzijo oz. dimenzijo, ki jo sedaj iščemo je to od kje uporabnik pride na stran in to je Sekundarna dimenzija "Secondary dimension" -> tu izberemo "Landing Page"


Rezultat, sedaj se nam poleg prve kolone, kjer imamo Page in url naslov, v našem imenu prvotni naslov strani B iz katere se želi videti od kje so prišli uporabniki na našo stran B.

V drugi koloni je pa tista stran, kjer je uporabnik dejansko prišel (to je stran A). Uporabnik je iz te strani A prišel na naš url, za kar nas je zanimalo od kje prihajajo na to stran.


primer v google analitiki kako pogledati



Če se v Google Analitiki gre z miško gor pri koloni števika 2, kjer piše Landing page, pa se tudi izpiše namig kaj je to in sicer v tem primeru je to :"To so strani preko katerih so uporabniki šli na stran."


Novejši Starejši