Kako zmanjšati velikost PDF dokumenta na manjšo velikost

Če se ima PDF, ki je občutno prevelik naprimer 100mb ali več za en PDF, ki ima več strani potem lahko njegovo velikost tudi zmanjšamo z različnimi programi.

V kolikor ne potrebujemo dokumenta za tisk v tiskarni ali podobno, potem je možno reducirati velikost in še vedno bo lepo berljiv in dovolj čitljiv na digitalnem mediju. Odvisno pa od tega, na katerem mediju se želi dokument odpirati in kakšno ločljivost ekrana potrebujemo. 

PDF dokument, ki ga nameravamo imeti za branje na računalniku in obsega nekaj 10 strani v praksi ni nujno da je preko 100 MB velik PDF. Odvisno pa seveda od namena.


Kako se pa reducira najbolj enostavno in hitro velikost PDF-datoteke kar s programom Adobe Acrobat DC?


1. V Adobe Acrobat DC izberemo "Optimize PDF"

2. Izberemo PDF dokument, katerega želimo optimizirati

3. Kliknemo na "Reduce File Size"

in program bo nam sam zmanjšal po svoji logiti PDF. 


Lahko se pa izbere tudi namesto "Reduce File Size" kar "Optimize Scaned Pages" kjer je zraven na ikoni čarobna paličica. To pa optimizira še bolje vendar je dobro preveriti, če so img slike v PDFjih, če so še vedno dovolj kvalitetnih resolucij.

Dober nasvet za optimizacijo PDF-ja. Če  vam je všeč lahko delite povezavo in je v pomoč še kakšnemu digitalnemu "delavcu", ki se sprašuje prav o tem.Novejši Starejši