Kje se lahko vidi na spletni strani katere .Javascripte se naložijo na spletni strani

SEO optimizacijo upočasnujejo tudi razni dodatki, ki so na straneh nepotrebni ali pa se nalagajo, ne da bi bili sploh potrebni.

V večini primerov je tako, če je kakšna tema predelana, če je stran že nakja časa stara in se določenih zadev, ki so včasih bile na spletni strani ne potrebuje več nalagajo pa se še vedno elementi in vse to upočasnuje delovanje spletne strani.

Primer : v preteklosti smo nekaj nalagali ali pa smo v štartu strani neke vtičnike naložili ali razvili, pa potem jih se ne uporablja ali pa ugotovi da tovrstne zadeve zavzamejo toliko in toliko ms ali celo kar je še več sekund pri nalaganju strani.

Taka zadeva sigurno ni dobra na spletni strani, zato jo je kdaj pa kdaj potrebno tudi preveriti, posebno če v drobovje delamo tudi spletno seo optimizaciji strani na tem področju. Področju, ki bi mu rekli tudi Tehnična seo optimizacija spletne strani.

Kako pa se preveri? Kje pa vidim, da se neke javascripte, fonti, slike in ostalo nalaga na strani. 

Ena zadeva je sigurno ta, da se vizualno vidi, kaj se je na spletni strani naložilo. Drugo pa je da se to preveri kar v bskalniku, saj ni nujno da se bo taka javascripta, ki se naloži na spletni strani tudi videla vizuelno.

Lahko poteka samo v ozadju, se je nekaj naložilo in tega ne vidimo ali pa še ne vidimo.

1. kliknemo kar F12 v brskalniku.

2. s tem ko kliknemo funkcijsko tipko F12 se nam odpre Developer Tools.

3. gremo na zgornjih tabih na Developer tools na "Network"

4. tu lahko sedaj izbiramo, kaj želimo da se nam prikaže


Ali je to vse kar želimo videti v enem stlpcu, ali želimo da se nam prikažejo sam IMG - se pravi slike katere se naložijo na spletni strani, ali CSS-ji. Ali pa kar je bilo omenjeno JS - javascripte, ki so se naložile na spletni strani.

Je pri spletni strani, kar uporabna zadeva z Developer tools-i.

Primer pod Applications lahko tudi vidimo na spletni strani, kateri so kaj elementi ki so se še naložili.

Ena takih zadev pa so tudi piškotki na spletni strani (Cookies), če so se naložili, kateri in s katerimi imeni so te piškotki, ki so se naložili. Zanimiv je pa tudi podatek Expires - ki nam pove ali ti piškotki trajajo ali na sejo oziroma kdaj potečejo. Kjer je datum tam potečejo šele takrat.


kako pogledam kaj se sprozi na spletni strani


Novejši Starejši