Spletna trgovina Facebook - Kaj se potrebuje za odprtje?

Ste vedeli, da lahko sedaj skoraj vsak ustvari svojo spletno trgovino brez kakšnih večjih naporov. Enostavno se jo odpre na Facebook-u in začne preko nje prodajati izdelke. Tu pa seveda toliko bolj, če ste sedaj bili pridni na facebooku in ste si zagotovili veliko veliko privržencev vašega profila, mogoče je potem vaša spletna trgovina še toliko bolj smiselna.

Izhajali so pa iz slednjega, vsi si želijo biti tam kjer so stranke, in kje so stranke. Če imate neko neprepoznavno spletno trgovino, če to ni seveda kakšna od največjih v sloveniji.. potem so vaše stranke seveda tam med vašo publiko - res je.
Ja kdo pa bere vaš FB kanal. Ja veliko je takih sledilcev, ki so prijatelji prijatelji prijateljev in tako naprej. Nekateri pa vam sledijo ker je vsebina zanimiva in taki so prave stranke.

Facebook se je tako povezal s "third-party" ponudniki storitev kot so naprimer Woo, BigCommerce in Shopify. Vse seveda stremi k povečanju prodaje.

Če imate svoj poslovni račun na Facebooku je to razmeroma zelo hitro. Vse kar je in boste potrebovali sta samo:

1. vaš Facebook račun
2. vaša poslovna Facebook stran - poslovni profil.


So pa seveda vsaj v času pisanja tega še določene omejitve. Naprimer digitalnih produktov se ne da prodajati preko Facebook spletne trgovine.


Najprej boste na Facebook strani kliknili SHOP na levem meniju in konfigurirali spletno trgovino. Pred tem morate biti prijavljeni, da se vam bo to pokazalo in biti tudi Administrator profila.
Potem vas bo čarovnik konfiguracije spletne trgovine eshop vodil skozi proces kjer boste v okna izpolnili še ostale podatke, ter nastavitve.

Je pa zanimivo kaj imajo v sedajnih pravilih spletne trgovine, s tem si tudi potem relevanten na trgu in se bi izognili takim preprodajalcem. In sicer paket mora biti odposlan nanjkasneje v treh delovnih dneh, dočim stranka mora paket prejeti v največ desetih dneh. Seveda pa si ni odveč pogledati in vedno preveriti najbolj osvežena pravila Facebook spletne trgovine na njihvi strani.

S tem bo nakupovanje na Facebooku lahko postalo tudi dosti privlačno, saj ne bo nekdo čakal 15 dni da bo izdelek dobil potem pa ga poslal kupcu, ki ga bo prejel po dolgem času. S tem se bodo izognili takim in drugačnim špekulantom z blagom, ki bi naročevali izdelke in jih potem prodajali naprej in preprodajali.

Tudi dostavo in storitev morate imeti vedno z sledenjem dostave.In če se stranka zmoti ali pa označi v 30 minutah po nakupu preklic naročila, lahko ta prekliče naročilo v kolikor ga še niste odposlali.

Posebnost pa bo še ta ter zakaj bodo Facebook trgovine tudi privlačne ker Facebook trgovina prodaja izdelke v lastni državi. Točno definicijo pa si lahko tudi še bolj podrobno preberete na njihovi strani in vedno ažurne spp-je spletnih trgovin.

Odvisno od vaše države spletne trgovine si pa potem v nastavitvah tudi izberete način plačila so možnosti za določene države, kakor so PayPal in Stripe
https://stripe.com/en-si  lahko pa kakšnega novinca tudi še prej ali slej mogoče dodajo.


spletna trgovina preko facebooka kako in kdo jo narediNametitev pa bo enostavna z njihovim vmesikom ob nastavitvah, tako, da to pa se bo opisalo še kasneje, kako je z nastavitvijo same konfiguracije tega dela.

Pametno je razširiti spletno trgovino tudi na Facebook in tako tudi populaciji tam ponuditi izdelke, pa ne da to lahko niso isti kupci, gre za drug prodajni kanal in tudi hitrejšo konverzijo, če se kupec že nahaja na Facebooku potem je tudi proces hitrejši za uporabnika. Uporabniki pa imajo to še kako radi.

Facebook spletna trgovina se sliši kar obetavno, tako da jo mogoče je vredno preizkusiti.

Stranke pa je možno privabiti na Facebooku tudi z oglaševanjem, s ciljanim oglaševanjem vaše spletne trgovine in mogoče se prav tu potem skriva še uspeh za povečanje prodaje v spletni trgivni, ter boste lahko tudi s tem upravljali.


Facebook je tako ali tako najvrečje socialno omrežje z največ uporabniki, tako da spletna trgovina bi bila na tej platformi še kako smislena, kakšnemu se bo sicer zdelo malce čudno, kako svoje izdelke prodajati med viralnimi video posnetki in objavami zato bo smiselno kmalu tudi kakšno analizo tega narediti, da bomo res videli kako funkcionira, ne samo v teoriji.

Med krizo 2020 v začetku pandemije se je pojavilo prav to, ko se je zmanjšal obisk v fizičnih trgovinah, da se je povečal le ta v spletnih trgovinah, tako da nekateri so tudi uvideli, da spletne trgovine tako ali drugače imajo prednosti, kakor se je izkazalo tudi v tem času. S tem pa se verjetno zavedajo in strinjajo tudi veliki igralci na trgu.

Je paše posebnost, saj bodo lahko lastniki Facebook spletnih trgovin - Shops s svojimi strankami komunicirali kar preko WhatsApp Instagrama ali pa Messengerja. Bo še zanimivo videti in sprobati kako bo to. Tako, da mogoče v kakšnem od naslednjih blogov o marketingu se razpišemo tudi o tem.

Mogoče pa si izberemo še kakšen dober CaseStudy in ga bolj podrobno proučimo, ter se lotimo biznisa.Imeti Facebook profil lahko prinaša več koristi.


Tukaj je nekaj razlogov, zakaj lahko imeti Facebook profil koristi:

 •     Povezavo z družino in prijatelji
  Facebook omogoča povezavo s prijatelji in družino, ki so v različnih delih sveta. Lahko se pogovarjate, delite fotografije in videoposnetke, ter si drug drugega ogledujete.

 •     Spoznavanje novih ljudi
  Facebook omogoča tudi spoznavanje novih ljudi, ki imajo podobne interese. Lahko se pridružite različnim skupinam, ki se ukvarjajo z vašimi hobiji in interesi.

 •     Promocija
  Če ste podjetje, lahko uporabite Facebook za promocijo svojih izdelkov in storitev. Lahko objavljate oglase in delite vsebino, ki privablja potencialne stranke.

 •     Pridobivanje informacij
  Facebook je odličen vir informacij o različnih temah. Lahko se pridružite skupinam, ki se ukvarjajo s temami, ki vas zanimajo, in prejemate informacije od strokovnjakov in drugih zainteresiranih oseb.

 •     Spremljanje dogodkov Če ste vključeni v različne skupnosti, lahko na Facebooku spremljate dogodke in se jih udeležujete.

Če ste že vešči z uporabo Facebooka in poznate osnove spletnega trgovanja, lahko postopek odpiranja trgovine na Facebooku traja le nekaj minut. V tem primeru boste morali najprej ustvariti Facebook stran za vašo trgovino, nato pa slediti navodilom, ki vam bodo pomagala dodati vašo trgovino v vašo Facebook stran.

Če pa ste novi na tem področju in imate veliko izdelkov za prodajo, lahko postopek traja več časa, saj boste morali najprej spoznati osnovne koncepte spletnega trgovanja, kot so postavitev spletnega mesta, obdelava plačil, upravljanje inventarja in dostava. V tem primeru lahko traja od nekaj dni do nekaj tednov, odvisno od vaše sposobnosti in predanosti, da se naučite in izpolnite vse potrebne korake.
Novejši Starejši