Izdelava spletnih strani in jeziki pri izdelavi spletne strani


Za programiranje spletnih strani inizdelavo strani na spletu so potrebna ali določena orodja ali pa določeno znanje poznavanja kode in programiranja, da se spletna stran postavi.

Tudi, če se uporabi določeno orodje kakor je kakšen vmesnik, se bo še vedno potrebovalo tudi koda ali programiranje v kodi za postavljanje spletne strani.

Tako, kakor oblikovalci uporabijo pri svojem delu ali platno, list papirja, svinčnik, digitalno pisalo ali pa risarsko tablico, ter enega od grafičnih programov na isti način webmaster uporabi tudi pri svojem delu ali html kodo ali dele kode oziroma vnese besedila in slike, ter jih temu primerno tudi oplemeniti.

Poznamo več različnih vrst programskih jezikov, nekateri so stari nekateri pa novejši. Se pa še vedno uporabljajo in so nekateri med njimi že prav klasični, ki pa se iz leta v leto tudi dopolnujejo. Osnova pa je še vedno na istem formatu. Naprimer če prvega od naštetih omenimo kar HTML, ki ima več različic.


Programski jeziki imajo take in drugačne lastnosti in namen komu so namenjeni in za kakšno okolje so napisani. Če se mogoče še spomnite, je pred časom zelo popularno bilo tudi ASP programski jezik Vbscript, ki je tekel na MS platformah strežnikov, potem pa je tega nadomestila nova ASP.net tehnologija.
Kako se pa primer pri uporabnikih določen programski jezik prime je pa vse odvisno od preprostosti uporabe in koliko je kompleksna zadeva.


Zanesljivost programskega jezika in podpora pa je vedno pogoj. Pomisli se lahko, da se razvija v programskem jeziku potem pa se ta neha razvijati in čez čas se ukine tudi podpora. Se pravi vse je potem sizifovo delo in mogoče bo kdaj potrebno vse postaviti na novo od začetka.


Če so ukazi preprosti, dodajanje kode preprostejše je večinoma tudi priljubljenost in širša uporaba večja. Ne gre pa zanemariti tudi to, da se prej preveri na katerem okolju bo posamezni programski jezik tekel in se vršil. Pri izdelavi spletnih strani, se pogleda na kakšnem strežniku bo zadeva se odvijala in potem vemo ali programiramo v PHP ali kakšni drugi tehnologiji oziroma lahko uporabimo kar kakšen celo drug Framework za prikaz spletne strani.



izdelava spletnih strani in jeziki kakor so html css



HTML in kaj je to ?


HTML jezik bi bil prvi od jezikov, ki se največkrat uporabi pri postavljanju spletnih strnai, ter je lahko bi temu rekli tudi osnova.

Kratica HTML je dejansko HyperText Markup Language in pomeni, da je to označevalni jezik spletnih strani..

S pomočjo HTML-ja lahko ustvarite svoje spletno mesto in ga najbolj enostavno prikaže se na spletu. Prikaže in podpira ga vsak brskalnik.


izgleda na tak način:


Primer kode html in kako ter na kakšen način se zapiš

<!DOCTYPE html>
<html>

<head>
<title>Naslov spletne strani oziroma Title</title>
</head>


<body>

<h1>Primer headinga na strani.</h1>
<p>Primer kode za zapis paragrapha, oziroma odstavka po slovensko.</p>

</body>

</html>


Izgleda vse preprosto, kajne. Tak je tudi html jezik preprosto se da logično sklepati vsako zadevo in ustrezno tudi napisati.



CSS in kaj je to .css ?



Kratica CSS pomeni Cascading Style Sheets, ki ga zapišemo tudi z oznakami CSS je jezik, ki se ga uporablja ločeno od HTML-ja ali pa z njim, da je del kode vključen tudi v HTML za oblikovanje spletne strani.
Pove, kako in na kakšen način se spletna stran prikaže z definicijami v CSS-ju. Določimo stile, oblikovne lastnosti, pozicije gradnikov ipd.. to se vse dela v tako imanovanem CSS-ju.
S CSS-jem se strani tudi definira kako in na kakšen način se prikažejo elementi drugačno na različnih napravah.

Če stran pogledamo na mobilni napravi, da je prilagojena njej in njenem ekranu, to vse je zapisano v CSS-u. In sicer, kje se prelomna točka preklopi in gre na drug pogled. CSS je toliko bolj pomemben v novejših tehnologijah, hkrati pa se da zadeve na spletnih straneh na ta način tudi odlično optimizirati. Tako, so na enem mestu in v kodi zapisano definirane lastnosti, kakšni so stili linkov povezav na spletni strani, kakšne so slike in obrobe slik v kolikor so definirane, kakšno je ozadje spletne strani, navigacija in barve.

Lahko bi se reklo da je HTML ogrodje, ki prikaže vsebino in s pomočjo tudi podpornih jezikov kakor so JS, ali PHP ipd prikaže in potegne podatke za prikaz, ki se pokažejo potem na strani s pomočjo HTML oblike, CSS stili in jezik poskrbi za privlačen prikaz teh podatkov tabel in tako naprej.


JavaScript




Phyton




Razlika med programskimi jeziki in izrazom CMS:

Vedeti je potrebno tudi to da izrazi, ki se jih sliši kakor so Wordpress Woocommerce Joomla, Magento  ipd, to niso programski jeziki, pač pa so CMS sistemi.

CMS - content management system pa je nekaj drugega kakor pa programski jezik.


Novejši Starejši