Recept za Štruklje s skuto

Štruklji s skuto - tradicionalna slovenska jed


RECEPT

Sestavine za štruklje:
1/2 kg skute
2 jajca
1 kisla smetana
sol
vlečeno testo (1 kos kupljenega)

Priprava štrukljov:
Skuto zmešamo z jajci, kislo smetano in posolimo. Vlečeno testo 3 kosi) razgrnemo na pult in premažemo z vodo. Enakomerno namažemo z skutnim nadevom in zvijemo v štrukelj. Nato štrukelj zavijemo v kuhinjsko krpo in ga v slani vodi kuhamo približno 20 minut. Kuhan štrukelj vzamemo iz vode, počakamo, da se malo ohladi, nato ga narežemo. Na maslu prepražimo drobtinice in jih potresemo po štruklju pred serviranjem.

skutini štruklji recept
foto strukljev by arkada.net


Štruklji iz kje izvirajo in kakšna jed so

Štruklji s skuto so tradicionalna slovenska jed, ki izvira iz slovenske kuhinje. Gre za zavitke iz testa, ki so nadevani s skuto, jajci in drugimi sestavinami. Obstajajo različne regionalne različice te jedi, vendar je skuta pogosto osnovna sestavina.

Štruklji so del tradicionalne kulinarike v številnih evropskih državah, vendar imajo različne oblike in nadeve glede na regijo. V Sloveniji so štruklji priljubljeni in se pogosto pripravljajo tako za posebne priložnosti kot tudi za vsakdanje obroke.

Priprava štrukljev s skuto vključuje pripravo testa, ki ga nato nadevamo s skuto in drugimi sestavinami ter zvijemo v zvitek. Jed lahko kuhamo ali pečemo, odvisno od recepta. Štruklji s skuto so znani po svojem okusu in teksturi, ter so priljubljena izbira v slovenski kulinariki.


Sicer pa obstaja še več vrst štrukljev, niso samo zgoraj omenjeni skutini štruklji.


Tu je nekaj različic štrukljev:

Skutni štruklji: To je najbolj klasična različica, kjer se testo nadeva s skuto, jajci, sladkorjem in drugimi sestavinami. Skutni štruklji so lahko kuhanji ali pečeni.

Orehovi štruklji: V tej različici se testo nadeva z mletimi orehi, sladkorjem in cimetom. Po kuhanju ali pečenju se štruklji lahko povaljajo v mešanici sladkorja in mletih orehov.

Makov štruklji: Testo se nadeva s sladkano makovo pasto ali mletimi makovimi semeni, skuto, sladkorjem in drugimi sestavinami. Tudi ti štruklji so lahko kuhanji ali pečeni.

Zeljni štruklji: Gre za slano različico, kjer je testo nadevano z mešanico na drobno narezanega zelja, čebule, slanine in drugih začimb. Zeljni štruklji se običajno kuhajo in postrežejo s prelivom.

Jabolčni štruklji: Pri tej različici se testo nadeva s sesekljanimi jabolki, sladkorjem in cimetom. Jabolčni štruklji so lahko tako sladki kot tudi rahlo slani, odvisno od recepta.

Vsaka regija in družina lahko ima svoj edinstven recept za pripravo štrukljev, zato je veliko različic, ki se prenašajo iz roda v rod.

Novejši Starejši