Kaj je ASCII ? Računalniški izrazi

ASCII (American Standard Code for Information Interchange) je 7-bitna kodna tabela, ki se uporablja za kodiranje znakov in simbolov, ki se uporabljajo v računalništvu in komunikacijski opremi. ASCII tabela vključuje 128 različnih znakov, kot so črke, številke, interpunkcijski znaki, kontrolne znake in druge posebne znake.

ASCII se je prvič pojavil v 60. letih 20. stoletja in je bil ključnega pomena za standardizacijo kodiranja podatkov v računalništvu. ASCII je bilo eno izmed prvih kodiranj, ki so ga uporabljali v računalniških sistemih, in je bilo široko razširjeno in uporabljeno v sistemih, kot so mainframe, minicomputerji in osebni računalniki.

Danes je ASCII še vedno pomemben za zagotavljanje združljivosti med različnimi računalniškimi sistemi, saj veliko programske opreme in sistemov še vedno uporablja ASCII kodiranje.

Vendar pa ASCII ni zmožen zajemati vseh znakov, ki jih uporabljajo različne jezike, zato so se pojavile druge, bolj sofisticirane kodne tablice, kot so Unicode in UTF-8, ki zagotavljajo podporo za številne različne jezike in znake.

Novejši Starejši