Kako nastavimo UTM-je. Kaj zapišemo, da bo pri UTM-jih kasneje logično.

 UTM-je se da lepo nastaviti, dobro pa je, če se jih logično označuje. S tem bo tudi kasneje lažje razvozljati, kaj je bil kateri UTM in kje se je nahajal. Z UTM-ji ponavadi sledimo oglasnim prikazom na straneh, zato je dobro da so poimenovani smiselno.

Kako bi izgledal, kakšen lepo narejen UTM:


http://www.DOMENA.COM?utm_source=IZKJE&utm_medium=OGLASNI-BLOK&utm_campaign=KOMUNIKACIJSKA-AKCIJA&utm_content=IZDELEK-V-AKCIJI




Na začetku imamo ime spletne strani - se pravi link do strani, na kateri imamo del, ki ga oblašujemo, za "znakom ?" pa se nahaja UTM oznaka.
Najprej je oznaka SOURCE : le ta pomeni vir iz katerega pride uporabnik na strani.
Označujemo lahko po imenih zunanjih medijev ali potralov, ali pa kratkih oznakah.


UTM MEDIUM : je ponavadi označeno en nivo nižje. Da nam pove nek detail pri tem, če želimo to meriti. Lahko za vsak oglas nastavimo, da imajo bannerji na zunanjih straneh ime bloka - oglasnega bloka, kje se nahaja banner.
Primer, če je banner na desni strani nekega portala, kjer oglašujemo svojo vsebino, potem bi v ta "medium utm" zapisali lahko kar
OGLASNI-BLOK-TOP. S tem bi vedeli, da so uporabniki prišli na spletno strna iz oglasa, ki je v oglasnem bloku na vrhu strani.

utm nastavitve na strani in linki




Utm oznaka Campaign : KOMUNIKACIJSKA-AKCIJA, tu je dobro da se navede v tem delu, kjer na utm-ju definiramo kampanjo kar ime tiste kampanje, ki poteka v tistem obdobju. pa naj si gre za spomladansko akcijo ali pa za jesensko znižanje ipd... po tem bomo našli tudi to kampanjo v analitiki.

Utm oznaka Content : v to zadnjo oznako , pa lahko še definiramo iz katerega oglasa za tipični izdelek je uporabnik kliknil. Če oglašujemo izdelek čokolado, lahko navedemo za katero čokolado je bil oglas.

To so detaili UTM oznak, ki jih je dobro definirati in sledenje ter analiza kasneje bo lažja, če bomo definirali za vse bannerje, ki jih dajemo ven s partnerskimi stranmi tudi UTM oznake.

O UTM oznakah pa se ogromno najde tudi na spletu in celo Google ima svoj UTM GENERATOR.

Googlov generator se najde na tem spletnem naslovu: https://ga-dev-tools.web.app/campaign-url-builder/

Novejši Starejši