Kaj dejansko je SERP? Optimizacija spletnih strani

 

Iz kje izvira izraz SERP in kaj je to pri SEO optimizaciji.


Gre za standard SERP imenovan iz kratic sledečega Search Engine Results Pages. To so pa rezultati, ki se jih vidi v iskalniku med iskalnimi nizi, ko se določeno ključno besedo išče.

Pod samim naslovom določenega iskalnega niza v iskalniku pa imamo še tisti stavek ali dva v Google-u, ki opisujeta spletno stran. Teh nekaj besed, ki je vidnih spodaj pod samim naslovom spletne strnai pa imenjujemo "META DESCRIPTION".

Je pa v SERPU običajno dvoje: eno so Organski zadetki, drugo pa so
plačljivi zadetki. Ni jih pa težko ločiti, saj na iskalniku Google imamo tudi označeno, kje je "Ad" oziroma kje so oglasi. V takih primerih gre za plačljive oglase, ki se pojavljajo v iskalnem nizu na neko vpisano "ključno besedo".

Se pravi, oglas, katerega zakupimo na Google-u ga zakupimo lahko za določeno ključno besedo in le ta se potem pojavlja, bolje rečeno prikaže na vrhu iskalnih rezultatov in ima poleg samega naslova tudi označbo "Ad" - kot "Oglas". Zato je SERP Organske in Plačljive lahko razlikovati. Pa še to je pri samih iskalnih nizih, da so plačljive ponavadi najbolj na vrhu, potem pa je na Googleu malo prostora in spodaj so še organski nizi.

Kako funkcionira SERP v detail, je dobro opisano tudi na spodnji povezavi:
https://www.wordstream.com/serp


Obstajajo pa tudi orodja preko katerih lahko pogledamo, koliko določeno ključno besedo iščejo v iskalniku. Ena takih so Goolova orodja. Kakšno je pa tudi naprimer, tako kot to in je brezplačno :

https://www.wordstream.com/keywords?cid=Web_SEOpages_InContentTextLink_FKT

Izlista nam sledeča polja (stolpce) za vsako ključno besedo:


Keywords -  to so ključne besede, vsaka v svoji vrstici
Search volume - kakšen je iskalni niz na posamezno klučno besedo
Top of page bid (low range) - koliko je tista vrednost enega "bida" za tako ključno besedo

Top of page bid (high range)
- koliko je tisti maksimum "bid-a" določene ključne besede. Tako veste lahko koliko je max. za eno ključno besedo vrednost

Competition - to je pa koliko je konkurence na tem, predvsem na tej ključni besedi.


Kdaj je dobro pogledati kakšno tako orodje, ki da relevantne informacije, predvsem pa se lahko izlušči kaj je trend.

Novejši Starejši