Vse o QR kodah - in kako ustvariti QR kodo?

V marketingu vse več se uporabljajo iz leta v leto kode "zanki na oglasu" pravijo jim QR kode. Preprosto bi lahko rekli, gre za sličico, ki izgleda kakor stara kakšna retro pixel slika, na kateri ne vidimo kdaj nič razen neke običajno so to črne kvadratke.

Važno pa je da vemo čemu je ta QR koda namenjena. Gre za kodo, ki jo lahko z sodobnimi telefoni (pametnimi telefoni) slikamo odčitamo in ta nas vodi na video oglasa ali na spletno stran oglaševalca, ki nam želi še kaj pokazati.

V praski se jo večinoma trgovci v 2021 poslužujejo ravno za del "še nekaj več pokazati". In to primer, ko imamo letak v tiskani obliki in v njem QR kodo, katero lahko odčitamo s pametnim telefonom in ta nas privede do videa tega produkta, kako deljuje, kakšne so prednosti produkta in tako naprej.

To je kot neke vrste dodatek k prodaji, saj stranko, ki zanima če vzamemo primer kosilnica, z obiskom QR kode pride na video o tej kosilnici in mogoče je to prav tisti del, kateri potrošnika spodbudi k nakupu.

Na prvo žogo to ni bil najbolj posrečen opis QR kode, če se pa pogleda tudi iz UX vidika pa je prav kosilnica lahko tisti izdelek, ki pa si res zasluži QR kodo pri predstavitvi v oglasu.


Malo za šalo malo zares: 

Uporabniška izkušnja kosilnice je zelo pomembna je tako?

Kaj pa če je ta nova kosilnica zelo tiha s katero na vse zgoraj zjutraj ne zbudite sosedov? Potem je to prava dodana vrednost izpostavitve izdelka s QR kodo do videa, saj tam delovanje kosilnice uporabnik tudi sliši. Tako prepletemo multimedijo in to uporabno vrednost QR kode.


Na tak način se lahko sproži dodatna konverzija in prodaja kosilnice steče kot po maslu.


Sedaj pa nazaj h QR kodi:

QR pomeni v tej oznaki QR kode "Quick Response" to je hiter odziv, saj uporabniku ni potrebno tipkati nekega spletnega naslova, da pride na željeno mesto.

Ali ste vedeli? :  QR kodo je razvila za potrebe Toyote razvila njena podružnica Denso-Wave in to že leta 1994.


Z razvojem pametnih telefonov, ker ima vsak napravo za "skeniranje odčitavanje QR" kod kar v svojem žepu pa je uporaba le te postala popularna v zadnjem desetletju. Mogoče pa se bo čez nekaj let še bolje prijela kakor se je do sedaj, ki je bolj redko uporabljena.


Na spletu obstaja kar veliko število rezplačnih generatorjev QR kod in tako si lahko tudi sami generirate svojo QR kodo. Bolj je informacija dolga, ki je v QR kodi bolj bo le ta kompleksna in več bo (črnih polj) - kvadratkov v njej.


Še več o QR kodi pa je tudi na uradnem spletnem mestu QR kode : https://www.qrcode.com/en/index.html


Ena od starejših in tudi zelo dobrih strani za generiranje QR kode:

https://www.qr-code-generator.com/

https://www.the-qrcode-generator.com/

https://qrd.by/

https://www.qrstuff.com/

https://www.unitag.io/qrcode

https://goqr.me/

https://qrcode.kaywa.com/

https://www.qrcode-monkey.com/


Na Wikipediji o tem, kaj in kako so QR kode zasnovane, pa še malo zgodovine o QR kodah si lahko preberete.

Link: https://sl.wikipedia.org/wiki/Koda_QR

Novejši Starejši