Lazanja z mesno omako

Sestavine:
40 dkg kupljenega testa za lazanjo
parmezan
bešamel omaka
mesna omaka

za recept za mesno omako potrebujemo:
4 žlice oljčnega olja
30 dkg mlete govedine
6 dkg prekajene slanine
1 čebula
2 korenčka
1 vejica zelene
lovorjev list, bazilika
sol, poper
muškatni orešek
pest suhih gob (lahko tudi iz pločevinke)
1 kozarec vina
30 dkg olupljenega paradižnika(lahko iz pločevinke)
2 žlici paradižnikove mezge
zajemalka tople vode ali juhe
mleko ali juha po potrebi

za recept za bešamel omako:
5 dkg moke
5 dkg masla
½ l mleka
sol, poper, muškatni orešek

Mesna omaka: na oljčnem olju prepražimo sesekljano čebulo, dodamo nasekljano slanino, sesekljan korenček in zeleno. Dodamo mleto meso, solimo, popramo, dodamo še muškatni orešček, lovorjev list in še malo popražimo. Prilijemo vino in ko izpari, dodamo paradižnik, baziliko ter paradižnikovo mezgo razmešano v zajemalki tople vode ali juhe. Ko omaka zavre, dušimo pokrito na manjšem ognju približno eno uro. Po potrebi po malem prilivamo juho ali mleko. Proti koncu dušenja dodamo gobe. Če uporabimo suhe jih prej namočimo.

Bešamel omaka: v kozici na maslu spenimo moko, da postane zmes gladka. Med mešanjem na šibkem ognju, počasi prilivamo toplo mleko. Omako solimo, popramo in dodamo malo muškatnega oreščka. Po potrebi dolivamo mleko je pa prav, da je bešamel omaka za lazanjo malo gostejša.
Lazanje skuhamo v večji količini osoljene vode. Splaknemo jih s hladno vodo in polagamo eno poleg druge na ovlažen prtič, da se ne sprimejo. Vzamemo ognjevarno posodo jo dobro naoljimo in dno prekrijemo z eno plastjo kuhanih listov testa za lazanje. Dodamo plast mesne omake in na njo plast bešamela. Nalagamo plast za plastjo, dokler ne porabimo skoraj vseh sestavin. Na zadnjo plast testenin, nanesemo z žlico izmenično kupčke mesne omake, bešamela in parmezana ter damo pekač v pecico za cca 25 min. /200 st., da se po vrhu zlato rumeno zapeče.


lazanja recept mesna

Novejši Starejši