SEO - kaj je to

Kaj je SEO?

SEO je optimizacija spletne strani za iskalnike.


Poseben pomen ima SEO pisanje (ali pisanje za SEO) to je poseben način pisanja, s katerim lahko pritegnete pozornost iskalnikov z določeno besedo ali besedno zvezo.


Običajno pišemo tako vsebine na spletni strani, da ciljate na ključno besedo ali besedno zvezo in da pritegnete pozornost spletnega mesta iz iskalnikov.

Vprašanje, ki se kdaj pojavlja mnogim pri seo optimizaciji na začetku :  
Zakaj je to ključno za spletna mesta? 

Spletno mesto mora s svojim vsebinam, storitvam ali izdelkom zagotoviti tisto, kar iščejo v iskalnikih. 

Lastniki spletnih strani potrebujejo obisk na spletni strani (promet), da pridejo na njihovo spletno mesto in se ukvarjajo s svojo vsebino, storitvijo ali izdelki, storitvami, ki jih nudite oziroma vaša stran nudi.

Zato seveda potrebujejo iskalnike, s katerimi ljudem nakažejo svoje spletno mesto z zagotavljanjem dragocene vsebine. 

Če želite poskusiti pisanje svoje pisanje za SEO lahko to hitro naredite na spletu. Odprete si svoj Blog in azačnete pisati, potem pa vidite kako vas iskalniki uvrščajo in kje se bo vaša stran pojavila. Ponavadi je to daleč daleč stran od prvih 3-4 strani na googlu.

Seveda pa je na začetku potrebno vedeti nekatere zadeve o osnovah SEO optimizacije, kako in na kakšne način začeti pisati in kako vključevati ključne besede v vaše vsebine na strani.

Vedno dobra vsebina pripravljena primerno za uporabnika in usmerjena v iskalnike, bosta proti vrhu. 

Odličilno pa bo pri seo optimizaciji strani tudi, kako bodo ljudje komunicirali z vašim spletnim mestom in kako se iskalniki nanašajo na vaše spletno mesto iz ciljnih ključnih besed ali ključnih besednih zvez. 

V enem od prihajajočih blogov bomo pisali prav o tipičnih posebnostih, ki jih je potrebno poznati in upoštevati (seveda dobro upoštevati) pri SEO optimizaciji spletne stran.
Seo optimizacija pa pomeni tudi, da boste na organski način povečevali obiskovalce na vaši strani.

Po domače povedano: Obiskovalec bo vpisal ključno besedo v iskalniku oziroma bolje rečeno : niz ključnih besed, kaj želi najti v iskalnik in potem bo nekje našel tudi vašo stran, ki bo vsebovala to ključno besedo in besedilo spisano za to ključno besedo.

Pri seo optimizaciji je zanimivo, da se jih vse več ukvarja s tem področjem, tako da tudi ni ravno lahko na vsako ključno besedo dobro rangirati. Nekatere ključne besede, ki so pogosto iskane in tudi dobro obiskane, so se po raziskavah na samem vrhu že nekatera podjetja ipd ustaličila in s ciljem , da boste prišli na prvo pozicijo kdaj je skrajno nemogoče.

kaj je seo in optimizacija spletnih strani


V praksi porabimo, da pridemo za določeno zelo močno in težko optimizirano besedo na kar prvo mesto lahko tudi celoletno delo, zgodi se nam pa lahko kasneje tudi to, da po dolgoletnem delu potem pride neka druga močna zadeva in nam izbije nekaj mest. Ja SEO optimizacija je pomembna, samo ciljati na prva mesta je pa druga zadeva, ki jo morate prej najprej oceniti ali se vam splača toliko efforta vložiti v to in ali sploh obstaja možnost, da pridete na prve pozicije v iskalnikih.

Seveda, tudi če ne pridete in vas uporabniki najdejo na neki od strani je bistveno bolje, kot pa da vas sploh ne najdejo. So pa še drugi načini potem kako pri uporabniku dobiti odziv ali pa da bo opazil določeno spletno stran, ki tudi ni še SEO optimizacijsko najbolj pozicionirana.
To je pa včasih kar oglaševanje, če na short term nekaj prodajate in bi radi prodali ter hitro bili opaženi je mogoče tudi oglaševanje za teden ali dva pravi način.

V kolikor pa se dela dolgoročna zgodba pa mogoče že prej razmišljate o SEO optimizaciji spletne strani. Se pa seo optimizacija dela ponavadi že med samim postavljanjem spletne strani, ne pa da daste nekomu narediti spletno stran - ta vam jo naredi po najhitrejši možni poti, in potem se vprašate ali je sploh narejena iskalnikom prijazno, da vas bodo kdaj kdaj našli.


SEO optimizacija je širok pojem, zato bomo v tem blogu še zadevo korenito razdelali in dali tudi kakšne dobre nasvete, predvsem pa z odrodji in Google Analitiko, kako boste to spremljali in odkrivali od kje vam prihaja obisk na stran in ali so vaši sadovi obrodili dejanja, ki ste jih počeli na SEO optimizaciji spletne stran.
Novejši Starejši