PUSTNI KROFI - dober recept

Sestavine za KROFE pripravo po receptu:

 
60 dag bele moke,
6 dag sladkorja,
6 dag masla,
4 dag kvasa,
6 rumenjakov,
1 dl smetane,
cca 2,5 dl mleka,
2 žlici ruma,
vanilij sladkor,
žlička soli,
marelična marmelada

Priprava po receptu KROFI:


Kvas zmešamo z žličko sladkorja, žličko moke ter nekaj žlic toplega mleka, ga pokrijemo in pustimo da vzhaja. Medtem penasto vmešamo rumenjake, sladkor in maslo, dodamo rum, toplo mleko in s kvasom vred zlijemo v skledo z ogreto moko in soljo. Premešamo in stepamo toliko časa, da se testo loči od kuhalnice. Pokrijemo in pustimo, da testo vzhaja – se podvoji.

Na pomokanem prtu razvaljamo testo na debelino 1 centimetra, z modelčkom za krofe izrežemo kroge, jih pokrijemo in počakamo, da vzhajajo do dvojne količine. V kozici segrejemo olje in vanj polagamo kroge z zgornjo stranjo navzdol. Kozico pokrijemo in jih cvremo cca 3 minute, jih obrnemo in odkrite cvremo še na drugi strani. V odcejene vbrizgamo marelično marmelado in jih potresemo s sladkorjem v prahu.



Več vrst krofov


Poznamo pa kar nekaj vrst krofov. Kateri vam je najljubši pa veste sami. Sicer pa lahko lajkate tale Blog, če so vam všeč krofi.

Pustni krofi so tradicionalna jed, ki se jé predvsem v pustnem času, v Sloveniji in drugih državah. Obstaja veliko različnih vrst pustnih krofov, ki se razlikujejo po okusu, velikosti, obliki in nadevu. Nekatere od najbolj priljubljenih vrst pustnih krofov v Sloveniji so:

Kvašeni krofi - to so klasični krofi, ki so narejeni iz kvašenega testa, ki je nato ocvrt v olju in posut s sladkorjem v prahu.

Ocvrti krofi - ti krofi so narejeni iz testa, ki se ne kvasi, ampak se namesto tega uporablja pecilni prašek. Testo je nato oblikovano v kroglice in ocvrto v olju, nato pa posuto s sladkorjem v prahu.

Krofi z marmelado - to so krofi, ki imajo v notranjosti nadev iz marmelade. Najpogosteje se uporablja marelična marmelada, vendar se lahko uporabi tudi druga vrsta marmelade po želji.

Krofi z vanilijevo kremo - to so krofi, ki imajo v notranjosti nadev iz vanilijeve kreme. Vanilijevo kremo lahko naredimo sami ali pa uporabimo kupljeno kremo.

Krofi z čokoladnim nadevom - to so krofi, ki imajo v notranjosti nadev iz čokolade. Nadev se lahko naredi iz stopljene čokolade ali pa se uporabi kupljeno čokoladno kremo.
Novejši Starejši